Élet-Stílus

Ez a rúdtánc már nem az a rúdtánc

rúdtánc (rúdtánc, )
rúdtánc (rúdtánc, )

Többgyerekes anyák, mérnökök, közgazdászok és sebészek is rajthoz álltak az április 28-i rúdtáncbajnokságon.

A rúdtáncos lányokra sokan még most sem sportolóként tekintenek, hanem inkább cirkuszi mutatványosként vagy a szexualitás megtestesítőjeként. Pedig ez a rúdtánc már nem az, amire a filmekből emlékezhetünk. Ez komoly sport, nem pedig a szeren való fülledt, buja vonaglás pár dolcsiért, félhomályban.

Fotók:  Halász Nóra

A Hungarian Pole Sport Champion által szervezett rúdtáncbajnokságon bárki részt vehetett: a többgyerekes édesanyától a sebészgyakornokig. A versenyzők pedig jöttek szép számmal, még akkor is, ha nincs parádé, megkülönböztetett figyelem, semmi…  A lányoknak nincs külön öltözőjük, masszőrük vagy sminkesük. Maguk találják ki a koreográfiát és a fellépőruhát is, a smink és a frizura elkészítésében pedig sokszor barátok vagy épp a versenytársak segédkeznek.

A fotókra kattintva galéria nyílik!

Az április 28-i verseny egyik legnagyobb esélyesének Bardóczy Ilkát tartották, a sportág duóban kétszeres világbajnokát és 2012-es Európa-bajnokát, aminek saját bevallása szerint egyáltalán nem örült. Enélkül is nagy nyomás nehezedett rá, ráadásul a sérülései miatt nehezen készült fel a versenyre. Ilka elárulta, sok versenyzővel együtt edzettek, volt, akinek – oktatóként – segítette is a felkészülését, így első kézből tudja, hogy a mezőny nagyon erős. Hozzátette: szerinte mindenki esélyes.

A nemzetközi zsűri a verseny során három szempont: a hajlékonyság, az összekötő elemek és az erőelemek alapján döntött. Ahhoz, hogy valaki jó eredményt érhessen el és képviselhesse Magyarországot a European Pole Sport Champion prágai döntőjében, kivillanó testrészek helyett akrobatikus ügyességre, nem mindennapi erőnlétre, koncentrálásra és kemény munkára van szüksége.

A megmérettetést végül Bardóczy Ilka nyerte, a második Balogh Katalin és a harmadik Gábris-Baczakó Judit előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik