Élet-Stílus

Egy falu, ahol szinte csak ikrek születnek

ikerbabák (ikrek, )
ikerbabák (ikrek, )

Abnormálisnak tartják a különleges gyerekszaporulatot az indiai településen.

Az észak-indiai Uttar Pradesh tartományban fekvő Mohammedpur Umari faluban több mint 100 ikerpár él, pedig csupán 6 ezren lakják. A gyakori ikerszülések körülbelül 50 évvel ezelőtt kezdődtek, s azóta mondhatni rutinná váltak az infrastruktúrát tekintve szegény településen (nincs iskola, kórház, kiépített utak stb.), ahol akár 200-ra is rúghatna az ikerpárok száma, ha kórház is lenne a közelben.

A falu lakosainak 80 százaléka muzulmán, míg 20 százalékuk hindu; az ikerszülések azonban mindkét vallásúak körében egyaránt előfordulnak.

Az elmúlt ötven évben több mint 90 ikerpár halt meg amiatt, mert sem a várandós anyukák, sem a babák nem részesültek megfelelő orvosi ellátásban.

Már a világ minden tájáról érkeztek kutatók a faluba vérmintákat begyűjteni, hogy kiderítsék, mi okozza a gyakori ikerszüléseket, de egyelőre nem sikerült rájönniük. Egyes – biológusoktól származó – feltételezések szerint pár évvel ezelőtt a talajvízbe bekerült ásványi anyagok, növényvédőszerek vagy rovarölőszerek válthatták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik