Élet-Stílus

Magyarországon nem kell aggódni az új madárinfluenza miatt

vírus (vírus, )
vírus (vírus, )

A H7N9 jelzésű vírus eddigi mérlege: hat halott, 21 fertőzött.

Miközben a hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, a kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy egyelőre nincs semmi jele járványnak, illetve annak, hogy a vírus emberről emberre terjedne.

A madárinfluenza új, korábban nem ismert típusa vasárnap éjfélig 21 embert fertőzött meg, akik közül hatan meghaltak, 621 hozzátartozójukat pedig megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintik. A legtöbb esetet innen jelentették, összesen tízet.

Ha szeretné tudni, milyen veszélyes az új vírus, kattintson ide.

Azt, hogy a vírus hogyan fertőz, egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, hogy más országokban is jelentkezik-e majd a fertőzés, melynek tünetei a láz, a légzési nehézség és a súlyos tüdőgyulladás.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentette, hogy megkezdték a vírus elleni oltóanyag kifejlesztését. A vakcina legkorábban 6-8 hónap múlva kerülhet forgalomba, ha a betegségről bebizonyosodik, hogy emberről emberre is terjed.

Magyarországot nem fenyegeti veszély

Az országos tisztifőorvos sajtótájékoztatóján elmondta, kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, azonban kizárni nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik