A zsír zsírsavakból áll, amelyekben az atomok kémiai kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Azok a zsírfélék, melyek a karboxilcsoporton kívül egyszeres kötéseket tartalmaznak, az úgynevezett telített zsírok, amelyek túlzott fogyasztása a kutatások szerint szív- és érrendszeri megbetegedéshez, elhízáshoz és magas koleszterinszinthez vezet. Az állati zsírok nagy része ide tartozik, így például a kemény sajtok is ilyet tartalmaznak.
Egyszeresen és többszörösen telítetlen
Ezzel szemben az úgynevezett telítetlen zsírsavak kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk – ezek az egyszeresen telítetlen zsírok, de akadnak olyanok is, melyek kettő vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek: ezeket hívjuk többszörösen telítetlen zsírsavaknak. A kedvező élettani hatású zsírokhoz az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak tartoznak.
A legújabb kutatások szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak közvetlenül gátolják az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását azáltal, hogy gátolják a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat. A szakértők szerint az ideális arány a táplálkozásban 1:3, a telítetlen zsírsavak javára, szemben a jelenleg általános körülbelül 20:1-es aránnyal.
És, hogy melyek ezek a telítetlen zsírok: az omega 3 és az omega 6 zsírsavak.
Tudjon meg róluk többet, ide kattintva.
Forrás: Melyik zsírt nem kell kerülnünk? (Házipatika)