Élet-Stílus

Adakozzon kávét!

Ha bemész egy kávézóba, és azt hallod, hogy a másik asztalnál két kávét kérnek, de az egyiket felfüggesztve, ne hívjál orvost.

Az adakozásnak egy teljesen új formája terjed – már Magyarországon is. A kezdeményezés (Suspended coffees) lényege, hogy bárki segíthet egy rászorulón. Ehhez nem kell mást tennie, csak kifizetnie valami olyasmit, amit nem fogyaszt el.

Facebook-oldalukon így írnak erről: “Célunk, hogy Magyarországon is elterjedjen ez a remek szokás, hogy vendéglátó helyeken, üzletekben, bárki vásárolhasson felfüggesztve élelmiszeripari termékeket, amit később egy rászoruló személy felhasználhat, elfogyaszthat. Kérem, erre jelentkező vállalkozások, levélben jelezzék csatlakozási szándékukat, nekik levélben eljuttatunk egy logós matricát, amit a bejárathoz kitéve látja mindenki, hogy itt alkalmazható a felfüggesztve vásárlás. Ezzel növeli forgalmát, hiszen olyan emberek jutnak hozzá kifizetve az árújához, akik eredetileg nem vásárolnának ott, mi pedig vállaljuk, hogy segítő készségét promotáljuk, ahol tudjuk.”

A mozgalom eredete, illetve jelenlegi állapota elég homályos. Egyesek szerint már 2004-ben Olaszországban létezett ez az akció, míg egy 2011-es utazásiblog-bejegyzés a világháború utánra teszi a szokás nápolyi meghonosodását. Egy 2013-as AFP-hír pedig arról számol be, hogy Bulgáriában már 150 kávézó csatlakozott a jótékonykodáshoz. Egy biztos, most Magyarországon is összefogtak civilek, hogy hazánkban is megvesse lábát a mozgalom – olvasható az I love Magyarország Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik