Élet-Stílus

Hogyan fokozzuk az energiát egészséges étkezéssel?

Ne hagyjuk, hogy kimerüljön szervezetünk!

A munka és a család iránti kötelezettségek közötti zsonglőrködés kevesebb alvást, több stresszt okoz, és túl kevés időt hagy önmagunkra, valamint a megfelelő étkezésre. Márpedig energiára szükségünk van, melyet főként ételeinkből nyerünk.

Bármennyire is elfoglaltak vagyunk, és zsúfoltak napjaink, az egészséges, kiegyensúlyozott étrendről akkor sem szabad lemondanunk. Szervezetünk megfelelő működéséhez, és a napi stressz, valamint kimerültség elleni harcban, szükségünk van a megfelelő étkezésből nyert energiára, ennek hiányában az egyensúly ugyanis könnyen felborul, és ekkor következnek be a nem várt betegségek.

Hogy alakítja át a szervezet az élelmiszereket hajtóanyaggá?

Az energiát abból az ételből kapjuk, amit megeszünk, és abból az italból, amit megiszunk. Az energiához három fő tápanyagot használunk: szénhidrátot, fehérjét és zsírt. Ezek közül a szénhidrátok számítanak a legfontosabb forrásnak, bár a szervezet a fehérjét és a zsírt is energiává alakítja, amikor a szénhidrátkészlet már kimerült. Étkezés során a szervezet a tápanyagokat kisebb alkotóelemekre bontja, és felszívja, hogy üzemanyagként hasznosítsa azokat. Ezt a folyamatot nevezzük anyagcserének.

A szénhidrátoknak két típusa van, egyszerű és összetett, és mindkettő cukorrá (glükóz) alakul át. A szervezet a cukrot a vérben bontja le, és a vérsejtek használják fel a glükózt, hogy energiát biztosítsanak.

Ha kíváncsi, mit egyen, hogy energiája sokáig kitartson, kattintson ide.

Forrás: Hogyan fokozzuk az energiát egészséges étkezéssel? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik