Élet-Stílus

Ezért károsítja a szauna a spermát

szauna (szauna)
szauna (szauna)

Már heti kétszer 15 perc szaunázástól is rosszabbodik a hímivarsejtek minősége.

Alacsonyabb a spermiumszáma a rendszeresen szaunázó férfiaknak – derül ki egy friss felmérésből, melyet a 30-as éveikben járó, finn férfiak körében végeztek. Mint a kutatás rámutat, azoknál a férfiaknál, akik 3 hónapon keresztül, heti két alkalommal 15 percet töltöttek a szaunában, alacsonyabb spermaszámot mutattak ki, mint a kísérleti periódus elején, amikor is még normális számot produkáltak. Bár a kísérlet után felhagytak a rendszeres szaunázással, a romló minőség azonban még hónapokig fennállt. Legalább fél évnek kellett eltelnie, hogy a kísérleti alanyok spermaszáma visszaálljon a normálisra.

A szauna 3 Celsius-fokkal melegíti fel a herezacskót, ez pedig azt eredményezi, hogy a rendszeresen szaunázó férfiaknak károsodik a spermája – figyelmeztetnek a kutatók.

Azt már korábban kimutatták, hogy a laptop ölben tartása, illetve a tűzhely előtti folyamatos állás kifejezetten csökkenti a spermaszámot. Ez utóbbi lett a világhírű séf, Gordon Ramsay veszte is, így nejével a családalapításnál a mesterséges megtermékenyítéshez kellett fordulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik