Élet-Stílus

Kifogyhat a kávéból Amerika?

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

A növénybetegség, ami teaivót csinált a britekből, Latin-Amerikában pusztít.

A tea mára szorosan összefonódott Nagy-Britanniával, elég ha csak az ötórai teára vagy a tejjel fogyasztott változatra gondolunk. Bár ma már valódi teafüggők, jó, ha tudjuk, nem volt ez mindig így. A 18–19. században például a kávé még a teánál is népszerűbb élénkítő volt a briteknél. Nem is csoda, hiszen a dél-indiai, ceyloni gyarmatokról (a mai Srí Lanka) tonnaszám hordták a kávét.

A kávés szép napoknak egy különleges gombabetegség, az úgynevezett kávérozsda vetett véget, ami gyakorlatilag letarolta a kávéültetvényeket. Most ugyanez a betegség hozhat változást Amerikában is, ahol a Közép- és Dél-Amerikában lévő ültetvényeket támadja az agresszív gomba. Guatemala nemzeti vészhelyzetet rendelt el, de riasztó hírek érkeznek Costa Ricából, Nicaraguából és Mexikóból is.

Ha nem reagálnak gyorsan, a járvány komoly problémákat okozhat az amerikaiaknak, az ő kávékészletük zöme ugyanis az érintett országokból érkezik. A top 10 beszállítójuk között szerepel Guatemala, Mexikó, Kolumbia és Brazília is.

Van megoldás

Szerencsére egy kolumbiai cég már a járvány első jelére akcióba lépett, és olyan növényváltozattal rukkolt elő, ami ellenáll a gombás fertőzésnek. A növény hatékonysága önmagáért beszél: Kolumbiában, ahol 2011-ben az ültetvények legalább 40%-a fertőzött volt, 2013-ban a növények cseréje után már csak 5%.

A kolumbiai szakemberek a többi országnak is azt javasolják, hogy a műtrágya és a gombaölők helyett küzdjenek a fertőzés ellen ellenálló növényfajtákkal. Hozzátették: ha egy ültetvényen a növények fertőzöttsége eléri a 30%-ot, semmi remény nem marad arra, hogy megmentsék a termést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik