Élet-Stílus

Nincs garancia, ha nem tud rendesen járni

séta (kisfiú sétál)
séta (kisfiú sétál)

A méregdrága gördülő talpú cipőkre csak akkor érvényes a garancia, ha használója „megfelelően” jár benne.

A gördülő talpú cipők forgalmazója honlapján azt ígéri, hogy a lábbeli rendszeres használat mellett javítja a testtartást és a járást is. Ezek után nem csoda, hogy a krónikus gerinc- és hátfájdalomban szenvedők, de a lúdtalpasok és az ízületi fájdalmakkal küzdők is szívesen vásárolták a terméket abban a reményben, hogy kínzó tüneteik enyhülni fognak.

Miért jó egy ilyen cipő?

Azt, hogy a cipő segít a térd- és hátproblémákon, tudományos vizsgálatok igazolják. Lazítja a nyak merevségét, enyhíti az ízületi fájdalmakat, épp ezért a cipők használatát egyre gyakrabban rendelik el az orvosok, valamint ajánlják a fitneszedzők is.

A cipő jótékony hatását az instabilitása eredményezi, mivel erősíti az apró izmok aktivitását is, melyeknek elengedhetetlen szerepük van a helyes testtartás és járás során – ezzel és sok más jótékony hatásával hirdetik ezt a cipőt, amelynek ára is elég borsos.

A közelmúltban a gördülő cipőkkel kapcsolatban a Napi Ász kezdett kutatásba, miután egy olvasójuk panasszal fordult a szerkesztőséghez, mert a forgalmazó megtagadta a garancia érvényesítését egy olyan cipőre, aminek tíz hónap után egyszerűen levált a talpa.

A panaszos vásárló elmondta, az üzletben nagyon készségesek és segítőkészek voltak a javítást illetően, néhány hét múlva mégis azzal hívták fel, hogy a cipő miatta ment tökre (mert nem járt „megfelelően”), ezért nincs mód a garanciális javításra. A napilap megkérdezte a forgalmazó céget az esetről, ahol elmondták, nem ők tehetnek arról, hogy a komolyabb járószervi problémákkal küzdők nem tudják megfelelően használni a cipőiket.

Eszerint a cipők valójában az egészséges emberek számára ideálisak, akik nem terhelik túl őket, csakhogy a honlapon mégis azt ígéri a cég, hogy a gurulós cipőkkel javítható a járás és a testtartás is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztálya szerint a forgalmazónak fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az egyes rendellenességekkel küzdőknek csak akkor javasolt a cipő viselése, ha annak hibája esetén nem akarja érvényesíteni a garanciát, egyéb esetben megtévesztő kereskedelmi gyakorlatról van szó. Ilyen esetben első fokon a helyi bíróság Fogyasztóvédelmi Hivatalánál érdemes bejelentést tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik