Élet-Stílus

A kávé a hosszú élet titka?

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

Akár 90 évet is élhetünk, ha rendszeresen isszuk. De csak akkor, ha mindezt Görögországban tesszük.

A kávéval kapcsolatban két dolgot rebesgetnek az utóbbi években: hogy jót tesz az egészségnek, és azt hogy nem. Most az athéni Orvosi Egyetem kutatói szálltak be ebbe, a látszólag soha véget nem érő csatározásba. Kiderítették ugyanis, hogy a kávék egyes fajtái nem hogy növelik a kardiovaszkuláris megbetegedések számát, hanem éppenhogy csökkentik.

A kutatók ehhez éveken keresztül tanulmányozták a görög sziget, Ikária idősebb lakóit, nekik a leghosszabb ugyanis a várható élettartamuk egész Európában. Ebből kiderült, hogy azok, akik naponta rendszeresen megisznak egy csésze, görög kávét, tovább élnek, mint azok, akik hagyományos kávéfajtákat isznak.

Dr. Gerasimos Siasos, a kutatás vezetője elmondta, nem minden kávéfajta tartalmazza egyformán a jótékony hatásért felelős antioxidánsokat és polifenolokat. A kutatásaik szerint a görög kávé különleges, mert rendkívül gazdag ezekben a jótékony vegyületekben. A szakember emellett fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a szív egészségét Ikáriában nem csak a rendszeres kávéfogyasztás, de a mediterrán étrend is segít megőrizni.

És, hogy vajon mitől olyan különleges a görög kávé? Nos, egyrészt az elkészítési módja miatt: különleges – kifejezetten erre a célra készített – edényben főzik ugyanis évtizedek óta, majd amikor elkészült, a tetején habbal tálalják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik