Élet-Stílus

Van, ahol már virágzik a cseresznye

cseresznyefa (cseresznyefa)
cseresznyefa (cseresznyefa)

A szokatlanul meleg időjárás miatt Japánban rekordkorán kezdődött idén a cseresznyevirágzás.

A cseresznyevirágzást Japánban minden évben óriási várakozás előzi meg: a rendszerint április elején-közepén zajló sakurát minden évben több tízezren ünneplik. Idén a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően, a japán meteorológiai ügynökségnél már most bejelentették a cseresznyevirágzás kezdetét.


Szokatlanul korán kezdődött – Fotó: AFP

A fák ezzel a mostani virágzással egyébként rekordot döntöttek, a sakura ugyanis még sosem kezdődött ilyen korán. A virágok 2013-ban 10 nappal előzték meg az átlagos időpontot, 15 nappal pedig a tavalyi virágzás kezdetét.

Japánban egyébként a cseresznyevirágzással összekapcsolódva zajlik a hanami, vagyis a virágok nézésének ünnepe is. Ilyenkor több ezer japán család kerekedik fel, és megy a környező parkokba, hogy a délutánjukat, hétvégéjüket a virágzó fák alá terített pokrócon töltsék. Egy-egy nagyobb park esetében a látogatóknak csipkedniük kell magukat: már reggel 8-ra érdemes odaérniük, ha azt szeretnék, hogy legyen még helyük.


Igazi ünnep ez Japánban (Fotó: AF)

A cseresznyefák virágzása Japánban komoly dolog, a helyi meteorológiai intézet folyamatosan frissített térképpel tájékoztatja a lakosságot az eseményről, amely mindössze 2-3 hétig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik