Élet-Stílus

3 centis sütiket ünneplünk ma

Könnyű, légies és a külső kérge finoman roppan, mi az?

Első ránézésre olyan, mint a habcsók, de a hasonlóság valahol itt véget is ér. A három centi átmérőjű macaron az utóbbi néhány évben Magyarországon is rendkívül népszerű, így aztán nem is csoda, hogy Amerikával, Kanadával és persze Franciaországgal egyetemben, mi is csatlakoztunk az ünnepléséhez. Immár második alkalommal március 20-án.

Bár abban minden rajongó egyetért, hogy a macaron finom, a kis diszkosz alakú, a szivárvány minden színében pompázó sütemény eredetét illetően élénk vita folyik. Még mindig. Tudniillik a macaront éppúgy sajátjuknak érzik az olaszok, ahogy a franciák is. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a macaron már régóta szerves része a Larousse Gasztronómiai Lexikonnak, ami egy közép-franciaországi kolostorból származtatja az édességet.


Még nem dőlt el olasz-e, vagy francia – Forrás: AFP

Az olaszok ennek ellenére biztosak benne, hogy a dicsőség és a hála őket illeti macaron-ügyben: erre utal már a sütemény neve is. Amaccare olaszul annyit tesz, hogy „zúzni”, és valószínűleg arra utal, mi történik a mandulákkal az előállítás során.

Pokoli nehéz

No, nem a gyomornak, hanem a kezdő háziasszonyoknak. A darált mandulából, cukorból és cukorsziruppal felvert tojásfehérjéből készülő sütemény ugyanis nem adja könnyen magát, még a szerencséseknek sem. Elkészítéséhez a szakemberek szerint végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges, emellett persze nem árt némi – napokig pihentetett – tojásfehérje, valamint a cukrászatokban előforduló mandulaliszt sem.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy megpróbálkozik a lehetetlennel, íme néhány recept.


A szívárvány minden színében pompázhat – Forrás: AFP

Március 20 – a Macaron napja

A világ nagy részén, így Vancouverben, Torontoban, Londonban és Párizsban már nyolcadik alkalommal ünneplik a süteményt, míg Budapesten az idei a második alkalom, hogy Macaron napot tartunk.

Az ünnepség, melynek elmaradhatatlan kelléke minden, ami macaron, és ami a színes kis süteménnyel kapcsolatos – vagyis a parfümök, a könyvek, ékszerek, szappanok – 2013-ban az Akvárium Klubban lesz délután 3-tól este 9-ig.

A részletes programról itt tájékozódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik