Élet-Stílus

Túl sokat lélegzünk!

lélegzet (mosoly, harmónia)
lélegzet (mosoly, harmónia)

Hihetetlennek tűnik, de sok betegségnek a fokozott levegővétel az oka.

“Lélegezz kevesebbet!” – ezt a jelszót fogalmazta meg annak idején Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor, miután saját magasvérnyomás-problémájával kapcsolatban folytatott kísérletet, és rájött, hogy a fokozott levegővétel az oka sok betegségnek. A túllégzés – a hiperventilláció – ugyanis szén-dioxid-veszteséget okoz, holott a szervezetnek bizonyos mennyiségű szén-dioxidra szüksége van a normális működéshez. Szén-dioxid-hiány következtében felborul a biokémiai egyensúly.

Buteyko egy több részből álló légzéstechnikai módszert dolgozott ki még a 80-as években, amelynek hatására a légzéstechnika, a rossz levegővételi szokások megváltoznak, és kialakul a helyes gyakorlat, amely több betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas. A professzor magyarországi követőjét, technikájának elsajátítóját és oktatóját, Varga-Szilágyi Gyula légzésterapeutát a Házipatika kérdezte arról, mi mindenre ajánlott ez a módszer?

– Elsősorban asztmára – válaszolja. – Az asztma ma egyre inkább terjedő civilizációs népbetegség. Az asztmások a szokásosnál is többet lélegeznek, szájon át veszik a levegőt, sőt roham idején gyakran levegő után kapkodnak. Ilyenkor csökken a tüdő szén-dioxid-szintje, és ez a tüdő további összehúzódásához vezet.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Túl sokat lélegzünk! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik