Élet-Stílus

Sokkoló hír a szusiról!

szusi (szusi)
szusi (szusi)

Az egyik legegészségesebb ételnek kiáltották ki, ám most kiderült: hizlal ez a japán különlegesség, ugyanis sokkal több kilojoule-t tartalmaz, mint egy Big Mac.

Eddig abban a hitben fogyasztottuk a szusit, hogy az egyik legegészségesebb étel, mert a „japánok hosszú életének titka” majd kicsattan az Omega-3 zsírsavaktól, és a szénhidráttartalma is alacsony. Ám kiderült, az egészségesnek kikiáltott étel – különösen a „nyugati változata” – mégsem annyira egészséges, sőt még hizlal is.

Foto: Northfoto

Tele kilojoule-lal

Rachel Beller, a neves amerikai dietetikus szerint a szusi mégsem annyira jó választás a testsúlyunkra nézve, mint ahogy eddig hittük. A hagyományos szusi tekercs 290-350 kalóriát (1464 kilojoule-t) tartalmaz, a szénhidráttartalma pedig megfelel 2,5 szelet kenyérnek. Ha viszont elfogyasztunk egy darab úgynevezett Kaliforniai tekercset – amely egy kis darab halat, avokádót és majonézt tartalmaz –, akkor éppen ugyanott tartunk, mintha befaltunk volna két darab rákos-avokádós-majonézes szendvicset. Ráadásul egy szusi ebéd során nemcsak egy-egy darabot eszünk a tekercsekből, hanem legalább 2-3 darabot, így a kilojoule-tartalom máris 4393-ra ugrik.

Sokan egyébként éppen azért esznek szusit, hogy ezzel letudják a heti kétszeri haladagjukat, a probléma azonban abban rejlik, hogy a legtöbb tekercsben nagyon kevés a protein.

Túl sós

Az egészségügyi szakértők szerint egy átlagos adagban 140 gramm halnak kellene lennie, az ún. Kaliforniai tekercsben azonban csupán 5 gramm található. Tehát legalább 28 darabot kéne befalnunk ahhoz, hogy elérjük a kívánt mennyiséget, azaz az 140 grammot. Sőt akkor még többet, ha vegyes szusitálból falatozunk, amely még vegetáriánus tekercset is tartalmaz. Az orvosok azt javasolják, hogy ha nem szeretnénk lemondani erről a japán fogásról, fogyasszunk inkább – rendszerint nyers halból készült – szasimit, amelynek nagyobb az Omega-3-tartalma.

Mindezeken felül a szusi ráadásul sót is tartalmaz, egy „bento” dobozos (osztott ebédlődobozban szervírozott) szusiban átlagosan 4,5 gramm só van (a rizst ugyanis gyakran sós vízben főzik ki), miközben az ajánlott napi sómennyiség 4 gramm. Sőt a füstölt hal, a makréla, az ecetes zöldségek és a gyömbér ugyancsak sós. Csupán egy darab lazacos, tonhalas és rákos szusi negyedgrammnyi sót tartalmaz, míg egy Kaliforniai tekercsben fél gramm van. Ha pedig még szójaszósszal is leöntjük, vagy éppen miszó levest kanalazunk hozzá, az további 3 gramm sóval növeli meg, így már ki van pipálva a napi sóadag fele. Ha pedig túlzásba visszük a sót, megnő a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázata.

Így tehetjük egészségesebbé a szusit:

– Mellőzzük a szójaszószt!

– Miszó leves helyett inkább zöld teát kortyolgassunk hozzá!

– Zárjuk gyümölccsel az étkezést!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik