Élet-Stílus

Még ma is alszanak a 400 éves ágyban

ágy (ágy, )
ágy (ágy, )

A matuzsálemi korú bútor eddig 15 generációt szolgált ki.

Gloucestershire-ban van egy ágy, ami híresebb, mint az épület, amelyikben áll. Hogy miért? Nos azért, mert a Berkeley-kastélyban található hatalmas baldachinos ágy legalább négyszáz éves, ezzel pedig Nagy-Britannia és talán az egész világ egyik legöregebb ágya.

A szakemberek alapos vizsgálatai szerint az ágyat valamikor 1560 és 1640 között készíthették, azóta pedig a Berkeley-k tizenöt generációját szolgálta ki. Sőt, ami azt illeti, a történelmi bútor még most is szolgálatban van. A kastélyban lakó 81 éves John Berkeley és felesége, a 73 éves Georgina a mai napig is ebben hajtja álomra a fejét.

Nagy-Britannia legrégebbi bútorait egyébként egy bútorokkal foglalkozó brit cég, a Furniture Village kutatta fel. A cég vezetője, Charlie Harrison elmondta, a kutatás során nehéz dolguk volt, ugyanis a legtöbb esetben csupán néhány generációig lehet pontosan visszakeresni a szóban forgó darab múltját.

Nem úgy a Berkeley-ágy esetében: „Itt pontosan nyomon követhető a bútordarab története. Az ágy emellett tökéletes példája annak, hogy nincs még egy ország, ahol tartósabb és erősebb bútorokat készítenének, mint Nagy-Britannia.”

Az ágyról itt nézhet képet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik