Élet-Stílus

Hogyan ismerhető fel a hepatitis?

labor (labor, anyatej, )
labor (labor, anyatej, )

Mivel Magyarországon egy éve járvány van, jó ha tudjuk, mik a tünetek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországon egy éve folyamatosan nő a májgyulladásban szenvedő betegek száma. A hepatitis vírusokban több közös vonás is van, de ezek leginkább a tünetekben érhetők tetten. Hogy baj esetén felismerjük a kórokozó jelenlétét, bemutatjuk típusonként a szimptómákat.

A hepatitis fertőzést úgynevezett hepatotróp (májsejtekben szaporodó) vírusok okozzák, a fertőződést az azt kiváltó vírustörzs szerint hepatitis A, B, C, D vagy E betegségnek nevezzük, amik jelentősen eltérnek egymástól.

Hepatitis A

  • Hogy kaphatjuk el?

    Széklettel szennyezett ivóvízzel, fertőzött élelmiszerekkel terjed. A rossz higiénés viszonyok hajlamosítanak a fertőzésre, de sajnos ötcsillagos szállodában is elkaphatjuk. Alapvető higiéniai eljárások betartásával megelőzhető lenne. Védőoltás létezik; a két oltás beadása életre szóló védettséget ad.

  • Tünetei

    Magas láz, gyomorrontásra emlékeztető tünetek, elesettség, étvágytalanság – különösen gyanús, ha utazás után egy hónappal jönnek elő a panaszok (főleg, ha úti célunk trópusi vagy mediterrán ország volt). A hasi panaszokat követően jelenik meg a sárgaság: a bőr és a szem fehérjéje sárgásan elszíneződik, a vizelet sötétebb színűvé, míg a széklet világosabbá válik.

  • Kimenetel

    Ritkán heveny májsorvadással jár, de teljes meggyógyulás remélhető néhány hét leforgása alatt. A lábadozás ideje hosszú, főleg felnőttkorban, a beteg sokáig gyenge, csökkent fizikai teljesítőképessége.

Ha szeretné tudni, mik a hepatitis B és C tünetei, kattintson ide.

Forrás: Hogyan ismerhető fel a hepatitis? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik