Élet-Stílus

Már Budapesten is van macskakávézó

Egy hely, ahol a kávé mellé nem csak cukor, de cica is jár. És, hogy mit szólnak ehhez a vendégek? Íme!

Snow, a gyönyörű fehér kislány nyújtózik egyet, a másik oldalára fordul és mint ha mi sem lenne természetesebb szundizik tovább. Egy cseppet sem zavarja a felhajtás, a nyüzsgés, a kávéillat és a sok simogató kéz sem. Már túl van a kiadós reggelin, az orvosi ellenőrzésen, és pihen, amíg máshogy nem tartja kedve.


A képre kattintva még több cica! Fotó: Kummer János

Tizenöt társával február óta állandó lakói egy budapesti kávéháznak, ami azt jelenti, hogy a közelmúltban Budapest is feliratkozott a fővárosok közé, melyek büszkélkedhetnek macskakávézóval. Csak a mihez tartás végett, ilyen egyébként nem sok van. Legalábbis Európában, ahol Bécs és Budapest mellett, 2013 közepén Londonban nyílik majd egy.

Egy kis történelem…

Nem úgy a japánoknál, ahol csak a fővárosban 39 ilyen kávézó van. Tokió mondhatjuk, igazi macskakávézó-nagyhatalom, ahol saját különbejáratú törzshelye van a fekete macskák, a kövér macskák, sőt az ex-kóbor macskák rajongóinak is.

És, hogy minek nekik ennyi macskás kávézó? A több mint 13 millió lakosú Tokióban lakni is kevés a hely, nem hogy állatot tartani. Ráadásul a legtöbb lakásban még tiltják is a háziállatok tartását, így aki négylábú társaságra vágyik, máshogy kénytelen megoldani.

A világ legelső macskakávézója meglepő módon mégsem Japánban, hanem Tajvanban nyílt, 1998-ban. A szigetországba innen vitték a hírét.

 

Macska, ameddig a szem ellát

A budapesti kávézó látogatói egymásnak adják a kilincset és nem győznek betelni a cicákkal. Van, akit az újdonság varázsa hoz, másokat a radiátoron üldögélő cicák csalnak be az utcáról és persze sokan vannak az igazi macskarajongók is, akik még a feketét se tudják elképzelni cukor és cirmos nélkül.

Balotay Krisztina, a Catcafé Budapest megálmodója lapunknak elmondta, az ötletet saját cicája és a Discovery Channel egyik állatos adója, az Animal Planet adta. Novemberben kezdtek a megvalósításba és mindössze három hónap alatt már nyitásra készen állt a macskaparadicsom. Igen, mert ez a kávézó éppúgy szól a cicákról, mint az emberekről, elég csak körülnézni és máris rájöhetünk: kényelmes kosárkák, játszótér, kaparófa és minden jó, amiről egy macska csak álmodhat. A Catcafé Budapest 15 lakója, akik közül hét a HEROSZ Állatvédő Egyesülettől érkezett, nem is panaszkodik.

És mit szól ehhez az ÁNTSZ?

A kérdés jogos. Egyik szerkesztőnkből bukott ki, és megkérdeztük róla a tulajdonost is. Balotay Krisztina elárulta, a kávézónak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. A konyha és a pult például a cicák számára tiltott terület, semmilyen módon nem érintkezhetnek a készülő ételekkel és italokkal.


A képre kattintva még több cica!– Fotó: Kummer János

A felszolgálótér már más: a cicák kedvük szerint jöhetnek-mehetnek, játszhatnak, feküdhetnek, ha úgy tartja kedvük és a vendégek se bánják (és már miért bánnák?), akár az asztalra is felugorhatnak, hogy a jelenlétükkel emeljék a süti-kávé fényét. Enniük, inniuk – a saját érdekükben – azonban nem szabad, és erre a kávézó személyzete is gondosan ügyel.

Most biztos arra gondolnak, hogy ennyi nyüzsgő ember közt lenni nap, mint nap, nem cicának való, és hogy ez állatkínzás. De nem az! A kávézó egyik alapszabálya ugyanis, amit minden vendég elfogad, hogy a cicákat nem kényszerítik semmire. Vagyis, ha alszik, békénhagyják, nem nyúzzák, nem piszkálják, nem zaklatják. Ugyanez vonatkozik a játékra is: a cicákkal akkor lehet játszani, ha azt ők is akarják.

„A nyugalom szigete”

Túl azon, hogy végre van egy hely, ahol a macskabarátok akár ebédszünetben is élvezhetik kedvenceik társaságát, olyan új fajjal ismerkedhetünk, mint a toyger, és tanulhatunk arról, hogyan tartsuk tiszteletben az állatok akaratát, a macskakávézó sokaknak leginkább a nyugalom szigete, ahol egy kicsit végre kizökkenhetnek a napi rutinból. És a cicák? Nos, az ő idejük este jön el, amikor az utolsó lekapcsolja a villanyt, és indulhat a buli…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik