Élet-Stílus

Ezt várhatjuk el az orvosoktól

Az egészségügyi ellátások során nem csak a betegeket, de az őket kezelő, ellátásban részesítő szakembereknek is vannak jogaik, de kötelezettségeik is.

Bármely oldalon álljunk is, egészségügy dolgozóként, vagy betegként épp úgy tudnunk kell, hogy mi várható el az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor tőlünk. Sem, egyik sem másik oldalról nem képzelhető el alá-fölé rendelt viszony, hiszen egymást segítve lehet a legjobb eredményeket elérni ezen a téren is.

Milyen kötelezettségek terhelik az egészségügyi dolgozókat?

Sürgős szükség, azaz az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás esetén, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne, az egészségügyi dolgozó köteles elsősegélyben részesíteni az arra rászoruló személyt, természetesen az adott körülmények között a tőle elvárható módon, a rendelkezésre álló eszközöktől függően.

Ha orvoshoz fordulunk, és az szakmailag hozzáértő, illetve meg van a megfelelő felkészültsége a problémánkhoz, köteles megvizsgálni bennünket. A vizsgálat eredményétől függően azonban választhat az ellátás, vagy a megfelelő feltételekkel rendelkező orvoshoz, vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz való irányításunk között.

Ha szeretne még többet tudni, kattintson ide.

Forrás: Ezt kell értünk megtennie az orvosoknak (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik