Élet-Stílus

A nőknek fáj a kevés alvás

ébredés (ébredés, )
ébredés (ébredés, )

Nem csoda, ha harapósak: az alváshiány a nőknél fizikai fájdalmat okoz.

Miközben a férfiak hangulatán és egészségi állapotán egy szemernyit se változtat, hogy előző este mennyit aludtak, észak-karolinai kutatók szerint a nőket megviseli az alváshiány. Ha valami oknál fogva kevesebbet aludtak, mint amennyit szerettek volna, vagy amennyire szükségük lett volna, azt a partnerük és a családjuk is biztosan tudja.

Mint kiderült, ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és energikusak legyenek, a nőknek valamivel több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. Csakhogy erre nem mindig van lehetőség: az éjszakába nyúló munka, egy hosszú beszélgetés, sőt akár egy mozi is komoly következményekkel járhat másnap. Az alváshiány ugyanis fizikai fájdalmat okoz a nőknél: nehezebben, összetörten kelnek, morcosak és depressziósak.

Ráadásul a hosszú távú alváshiány a hangulaton kívül az egészséget is rombolja: növeli ugyanis a szívbetegség, a stroke és a depresszió valószínűségét.

Hogy lehet kivédeni?

Nem az észak-karolinai Duke Egyetem az első, ahol azzal álltak elő, hogy a nőknek többet kell pihenniük. Nagy-Britannia egyik legnagyobb erre vonatkozó kutatásának keretében kimutatták, hogy a nők agyának átlagosan 20 perccel több idő kell, hogy regenerálja saját magát. Mindezt azért, mert az agyuk képes arra, hogy akár egyszerre több feladatra is koncentráljon.

Az alvás egyik legfontosabb feladata, hogy lehetőséget adjon az agynak arra, hogy regenerálja és megjavítsa saját magát: ilyenkor az agykéreg, ami az ébrenlét alatt a memóriáért, a beszédért és a gondolatokért felel, átkapcsol „helyreállítás” üzemmódba.

Minél jobban igénybe vettük az adott napon az agyunkat, annál több időre van szükség ahhoz, hogy regenerálódjon, és annál többet kell aludnunk is – magyarázza Jim Home professzor, a Loughborough Egyetem alvásszakértője. – Mivel a nők hajlamosak arra, hogy egyszerre több mindent csináljanak, és rugalmasabbak, mint a férfiak, nos, nekik ilyenkor több alvásra van szükségük.

A szakembernek van ötlete arra is, mit tehetnek az egész napos nyűgösség ellen: „Ilyenkor érdemes 25 vagy 90 perces úgynevezett stratégiai alvásokat beiktatni a napjukba. Figyelniük kell arra, hogy pontosan ennyit aludjanak, egyéb esetben törődöttebben kelnek, mint ahogy lefeküdtek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik