Élet-Stílus

Nem veszélyezteti mutáns vírus a budapesti kutyákat

kutyafarok (kutyafarka)
kutyafarok (kutyafarka)

A Facebook-posztok szerint veszélyes vírus terjed főleg Zuglóban és a Rákos-patak környékén.

Néhány órája elárasztotta az állatvédelemmel foglalkozó Facebook-oldalakat az a hír, ami arra figyelmezteti az állattartókat, hogy egy mutáns parvovírus támadja a budapesti kutyákat – írja a hvg.hu.

Az Állatvédőrség közleménye szerint a fertőzés elsősorban a 14. kerületben, valamint a Rákos-patak környékén terjed, de észleltek már megbetegedéseket Józsefvárosban, Békásmegyeren, sőt Budán is. A hvg.hu által megkérdezett állatorvos szerint a figyelmeztetés nettó hisztériakeltés, hiszen egy-egy agresszívebb parvo-törzs minden tavasszal megjelenik.

Kertész Péter szerint a vírus megjelenésének legfőbb oka, hogy elkezdődött a „kölyökkutya-szezon”, és számos tenyésztő – sajnos állatorvosi segítséggel – szabályellenesen oltja az almokat.

A szakember hozzátette, pánikra nincs ok, járványról akkor lehetne beszélni, ha legalább száz elhullás történt volna, mely esetekben laborvizsgálattal igazolják, hogy az ok parvovírus volt.

Már az első tünetek jelentkezésekor vigye orvoshoz kedvencét!

A kutyákban előforduló parvovírus súlyos, kezeletlen esetben sokszor halált okozó bélgyulladást okoz. Az első tünetek viszonylag hamar, a fertőződést követő 2-4 napon jelentkeznek. Ezek: kezdetben levertség, étvágytalanság, majd rövidesen erős, híg hányás és hasmenés, ami egy idő után nagy híg, véres hasmenésbe megy át.

A szakemberek azt kérik a kutyatulajdonosoktól, hogy kedvencük érdekében már az első tünetek észelelésekor vigyék őt állatorvoshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik