Élet-Stílus

Sztrájk a pénz ellen

euró (euró, )
euró (euró, )

A német férfi három éve egyetlen euróhoz sem ért hozzá, és élvezi.

A 29 éves Raphael Fellmer 2010-ben döntött úgy, hogy sztrájkot hirdet a pénz ellen és soha többet nem nyúl hozzá. Ez persze azt is jelenti, hogy nem vásárol élelmet, nem fizet rezsit, sőt mi több, nem is dolgozik. Raphael még sem hajléktalan és ennie is van mit. Hogy csinálja?

A férfi, aki különös akciójával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a pénz hajhászása, kuporgatása a legfontosabb dolgoktól veszi el a figyelmet, családját – igen, feleségével és újszülött gyermekével él – egy, a pénz előtti időkből ismert cserekereskedelem segítségével tartja fenn. Emellett ha ruhára van szüksége, csak átválogatja a szemetet, ott szokott ugyanis a legjobb ruhákra és cipőkre bukkanni.

Élelem is mindig kerül az asztalra: Fellmer már jó néhány berlini üzletlánccal és pékséggel megállapodott, hogy a nap végén összegyűjti tőlük a maradékot, illetve a lejárt szavatosságú élelmiszert. Ebből nem csak ő, de az a 80 hasonlóan gondolkodó fiatal is jól lakhat, akik csatlakoztak Fellmer kezdeményezéséhez.

És, hogy hol laknak? A házaspár kisebb javításokat és ház körüli munkát végez egy helyi nonprofit cég, a Peace House épületeinél, akik cserébe megengedték, hogy ingyen náluk lakjanak. Fellmer azt mondja, mióta felhagyott a pénzhajhászással, egyetlenegyszer sem fordult meg a fejében, hogy rosszul tette. Mint mondja: azóta sokkal boldogabbnak és szerencsésebbnek érzi magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik