Élet-Stílus

Már öltek is a hajtolvajok

raszta haj (raszta)
raszta haj (raszta)

A tincseket percek alatt törött üveggel, vagy késsel vágják le, majd hajhosszabbításhoz adják el jó pénzért.

A 28 éves, Johannesburgban élő Jacknek szerencséje volt. Csupán a mobilja és nem az élete bánta, hogy egyik este, miközben egyedül sétált hazafelé, belebotlott egy hajtolvaj bandába. A BBC-nek elmesélte, hogy három éve növesztette a haját, de a tincsek mindössze pár perc alatt a tolvajok zsákjában landoltak.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek folyamatosan szaporodnak a dél-afrikai fővárosban. Mióta ugyanis újra divatba jött a raszta haj, a hosszú tincsek valóságos kincsnek számítanak. Az utcán akár 200 fontot, átszámolva 68 ezer forintot is adnak egy komolyabb frizuráért.

Nem csoda, ha a hajtolvajok félelmet nem ismerve járják Johannesburg zsúfolt utcáit. Az áldozatokat általában csoportokban támadják meg, a hajukat pedig pár perc alatt vágják le életlen késsel, de akár törött üveggel is. A nagy kapkodásban nem ritka, hogy az áldozat megsérül, de arra is volt példa, hogy a tolvajok öltek.

Nemcsak Afrikában, hanem a világ más részén is komoly kincs a szép, hosszú, egészséges haj. Burmában, ahol hagyomány, hogy a nők derékig vagy sarokig érő, összecopfozott hajat viselnek, a hajtolvajok feltűnés nélkül dolgozhatnak. Az áldozatok haját akár fényes nappal, vásárlás, sőt séta közben vágják le, majd hajhosszabbításra adják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik