Élet-Stílus

Az anyatejes joghurttól a kávékaviárig

Anyatej (Anyatej, Tej, Labor)
Anyatej (Anyatej, Tej, Labor)

Már csak pár hónap, és kapható lesz az az orvostechnikai eszköz, amelyhez csupán anyatej és egy joghurtkészítő kell. De ötperces húst már most bárki vásárolhat.

Anyatejből készült joghurtot fejlesztettek ki debreceni kutatók – számolt be nemrég a Kossuth Rádió. A magyar viszonylatban az utóbbi évek egyik legnagyobb áttörését jelentő fejlesztés elsősorban a császármetszéssel született, hasfájós csecsemők szenvedéseit enyhítheti, azokét az újszülöttekét, akik nem kapták meg a szülőcsatornában az immunrendszerük fontos részét képező baktériumokat.

„A csecsemőknek születésükkor steril a bélrendszerük, nincsenek benne baktériumok. A szülőcsatornában kapják meg azokat a baktériumokat, amelyeket utána beépítenek a bélrendszerükbe, ez később fontos része lesz az immunrendszerüknek is. Akik azonban császármetszéssel születnek, el vannak zárva ezektől a baktériumoktól, amelyeket nehéz mesterségesen pótolni” – magyarázta lapunknak Prokisch József, a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a magyar agrár-biotechnológiai szakembereket összefogó szervezet ügyvezetője, a debreceni egyetem docense.

Prokisch József kiemelte: ilyen baktériumok a joghurtban is vannak, de tejből készült termékeket 1-2 éves korukig nem adhatnak a gyerekeknek. Ezért tűnt logikusnak, hogy odaadják az édesanyáknak a szükséges baktériumokat, akik saját anyatejük és egy joghurtkészítő gép segítségével egyszerűen, 6-8 óra alatt elkészíthetik a csecsemők számára is fogyasztható joghurtot, amellyel a hasfájás és más immunrendszeri problémák is megelőzhetőek.

Savanykás és hosszan eláll

„Nemcsak a szükséges eszközöket adjuk oda az édesanyáknak, hanem meg is tanítjuk nekik, hogyan tudják otthon, megfelelő körülmények között, kényelmesen elkészíteni a gyógyhatású joghurtot. Ebben számítunk majd a védőnői hálózat segítségére is, első körben velük sajátíttatjuk el az eljárást. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy már egy-két adag is jótékony hatással van a kisbabák szervezetére, tehát ezt nem egyfajta hosszan tartó étrend-kiegészítőként kell felfogni, hanem ‘gyógyszerként’, amit akkor adnak be a csecsemőknek, amikor fáj a hasa. Jelenleg az arculattervezés és a szabadalmaztatás folyik. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor pár hónap múlva már kapható lesz az eszköz” – részletezte a docens.


(Fotó: AFP / Ernesto Benavides)

Hozzátette: az anyatejes joghurtnak szinte ugyanolyan íze van, mint bármelyik boltban forgalmazott hasonló jellegű, natúr tejterméknek. További előnye, hogy normál hűtőben két-három hétig is tárolható.

Ötperces hús

A magyar kutatók által fejlesztett termékek között egyébként – az anyatejes joghurton kívül – megtalálható még: Kínába exportált szelénes tejpor, gluténmentes cirokliszt, hortobágyi gyógynövényeket tartalmazó kecskesajt, lila kukoricából készített tea, kávékaviár, különleges tojások, haltermékek és puffasztott cirok.

„Hazánkhoz hasonlóan, ahol a talajok szelénhiányosok, Kínában is komoly közegészségügyi gondot okoz, hogy miként tudják szelénnel kiegészíteni az élelmiszereket. A szelén egy esszenciális mikroelem, és nagyon fontos a pótlása. A pajzsmirigyproblémák megelőzése, az immunrendszer megfelelő működése és a környezeti mérgekkel szembeni védekezés szempontjából elengedhetetlen, hogy elég szelént együnk. Az általunk kifejlesztett új szelénforma előnye, hogy nem lehet túladagolni, és jól felszívódik” – tette hozzá Prokisch.

Ugyancsak hatalmas népszerűségre tett szert 2011 augusztusában a debreceni biotechnológusok egy másik fejlesztése: az úgynevezett ötperces hús, amely egy több évtizedes francia hagyományon alapulva, vákuummal elősütve készül, megkönnyítve és egyúttal meggyorsítva ezzel a kevés tapasztalattal rendelkező egyetemista „háziasszonyok” dolgát.

Élelmiszerklaszter Debrecenben

2007-ben élelmiszeripari cégek és a Debreceni Egyetem kezdeményezésére jött létre a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, amely célul tűzte ki olyan egészségmegőrző, funkcionális élelmiszerek fejlesztését, amelyek fogyasztása igazoltan hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A klaszter 2011-ben indított kezdeményezése az egyetemen működő I-bolt, amely segít az ötletek, kutatási eredmények termékké válásában. Az I-bolt az “innováció kirakata”, itt mutatják be a legújabban fejlesztett termékeket az érdeklődőknek.

Kicsapta a biztosítékot az anyatejes fagyi

Az anyatejet egyébként korábban az angol élelmiszeripar is felfedezte magának – igaz, inkább élvezeti, semmint egészségmegőrző céllal. Londonban 2011 márciusában kezdték el árusítani az anyatejből, vaníliafagyból és cukorból készült „Baby Gaga” névre hallgató nyalánkságot. A hatóságokhoz azonban rövid időn belül annyi felháborodott bejelentés érkezett, hogy a fagyizó egy héttel a nem mindennapi édesség piacra dobása után kénytelen volt felfüggeszteni annak árusítását.

A hivatalos indokban az állt: nem tisztázott, hogy a bolt honnan szerzi be a gombóconként 15 fontba kerülő „Baby Gaga” alapanyagát, éppen ezért az édesség nem tekinthető biztonságosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik