Élet-Stílus

Összefügg az öngyilkosság az álmatlansággal

álmatlanság, alvászavar (alvászavar, )
álmatlanság, alvászavar (alvászavar, )

Vegyük komolyan, ha nem tudunk aludni!

Az eredmények arra utalnak, hogy az egyes alvászavarok célzott értékelése és kezelése csökkentheti az öngyilkosság kockázatát a depressziós tüneteket mutató betegekben.

„Az álmatlanság és a rémálmok, amelyek gyakran összekeverednek és együtt járnak, az öngyilkosság ismert kockázati tényezőinek számítanak – magyarázta a tanulmány szerzője, dr. W. Vaughn McCall, a Georgia Regents Egyetem kutatója. – Azt viszont nem tudjuk pontosan, hogyan járulnak hozzá az öngyilkossághoz. A mostani kutatás ismét megerősítette ezt az összefüggést, és hozzátette az alvással kapcsolatos reménytelenség érzését is, amely független minden más reménytelenségérzés típusától, a személyes kapcsolatokat és a karriert illető reményvesztettséget is beleértve.”

A Journal of Clinical Sleep Medicine februári számában megjelent tanulmányhoz pszichometriai teszttel vizsgálták 50 depressziós beteg mentális egészségét. A résztvevők 56 százaléka már legalább egyszer követett el öngyilkosságot. Az eredmények alapján az derült ki, hogy a résztvevők átlagosan az álmatlanság közepes fokú tüneteitől szenvedtek. Bár a reménytelenség érzése összefüggésben állt az öngyilkossági gondolatokkal, nem függött össze azonban jelentős mértékben az álmatlansággal, a tévhitekkel vagy a rémálmokkal.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Összefügg az álmatlanság az öngyilkossági gondolatokkal (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik