Élet-Stílus

Boldog jegesmedve napot!

Ha az epernek és a csóknak lehet saját napja, akkor a fehér mackóknak is jár egy.

Itt az öreg kontinensen alapvetően szeretjük a jegesmedvéket. Egyrészt mert nem vagyunk eszkimók, másrészt mert cukinak tartjuk őket. Láthatunk akárhány képet a több tíz centis agyaraikról, nekünk a jegesmedve szó hallatán mégis egy fehér, puha és persze szörnyen cuki szőrgolyó jut az eszünkbe.

Ez utóbbiért komolyan hibáztathatjuk Knutot, a berlini állatkert tragikus sorsú medvebocsát. Például ezért:

és persze ezért is:

Bár Knut nem élt sokat, azt a keveset igazi sztárként töltötte. Világhírét elsősorban annak köszönhette, hogy 30 éve ő volt az első jegesmedvebocs, aki fogságban született a berlini állatkertben. Kevesen tudják, de Knutnak született egy ikertestvére is, ám ő négy nappal ezután meghalt.

Miután Knutot anyja végül eltaszította magától, gondozója, Thomas Dörflein vette gondozásba és nevelte fel sikeresen. Ám a jegesmedve négy éves korában, hirtelen és váratlanul, agyvelőgyulladás miatt kimúlt.

Vérszomjas vadászok

Gordon Buchanannek, a BBC operatőrének minden bizonnyal nem a cuki az első szó, ami eszébe jut a jegesmedvékről. 2013. január elején épp egy jegesmedvecsalád életéről szóló dokumentumfilm-sorozaton dolgozott, amikor közelebbről is megismerkedhetett egy nőstény jegesmedve állkapcsával. Vér szerencsére annak ellenére sem folyt, hogy a jegesmedve egyike azon kevés ragadozónak, ami húsáért vadássza az embert. Bár ez nem a nőstényen múlott.

Íme a támadás:

És, hogy miért jegesmedve? És miért pont ma? Nos azért, mert február 27-e már évek óta világszerte a nemzetközi jegesmedve nap, mellyel a kiötlőknek az a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a világ legnagyobb szárazföldi ragadozójának élettere a felmelegedés miatt szép lassan elfogy…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik