Élet-Stílus

Nagy árat fizethetünk a felelőtlenségünkért

óvszer (óvszer)
óvszer (óvszer)

A régi módszerekkel lassan már gyógyíthatatlan az egyik gyakori „szerelembetegség”.

Függetlenül attól, hogy milyen gyorsan váltogatja a partnerét, a szexuális úton terjedő betegségektől mindenki tart egy kicsit. Elég, ha csak a AIDS-szel és a HPV-vel kapcsolatos történetekre gondolunk. Míg az említett két betegség igazi mumus, a többit sokan hajlamosak nagylelkűen kezelni, mondván, azokra úgyis van gyógyszer.

Nos, lehet, hogy gyógyszer van, de nem biztos, hogy hat. A gonorrhea esetében például. A betegség okozója ugyanis hihetetlenül szívós, a baktérium rendkívül gyorsan mutálódik és az elmúlt évtizedekben már a kezelésére adott antibiotikum egy részével szemben ellenállóvá vált.

A WHO genfi központjának egyik munkatársa, dr. Manjula Lusti-Narasimhan szerint az orvosok utolsó reménye a cefalosporin tartalmú antibiotikum, ám könnyen elképzelhető, hogy az elkövetkező években sorra jelentkeznek majd Európában és Ázsiában is a gyógyszernek ellenálló esetek.

Aggódnunk kellene?

A helyzet egyelőre nem kritikus, ennek ellenére nem árt az óvatosság és az óvszer sem. A betegség ugyan nem halálos, de kezeletlen esetben veszélyes lehet. Különösen a nőknek kell odafigyelniük, náluk ugyanis a betegség nem feltétlenül okoz feltűnő, kellemetlen tüneteket, ellenben hosszú távon állandó kismedencei gyulladásokért és meddőségért felel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik