Élet-Stílus

Fogyni nemcsak diétával és sporttal lehet

fogyókúra (karcsú, )
fogyókúra (karcsú, )

Viselkedési terápia segíthet a túlsúlyosaknak, nincs jojó effektus.

A normál súlyúak öt százaléka és a túlsúlyosak 40 százaléka szenved rendszeres, kontrollálhatatlan falási rohamoktól, melynek rövidítése BED (Binge Eating Disorder) – írják tanulmányukban freiburgi és bázeli kutatók. Az érintettek egyre jobban híznak, amit szégyenérzet és bűntudat kísér. Gyakran szenvednek szorongástól, depresszív hangulattól, fokozódó elszigeteltségtől.

Az ördögi kört a kognitív viselkedésterápia megszakíthatja – állítja Simone Munsch, a Freiburgi Egyetem szakértője munkatársaival közösen fogalmazott tanulmányában, amely a Behaviour Research and Therapy című szaklapban jelent meg.

A kutatásban 80 túlsúlyos vagy elhízott ember 16 héten át heti egyszer kognitív viselkedésterápián vagy testsúlycsökkentő programon vett részt.

Tartós megoldás

A kezelés lezárása után még hat évvel is a résztvevőknek csupán négy százalékánál voltak megfigyelhetőek a BED egyértelmű tünetei, bár jelentős részük még átélt ebben az időszakban falási rohamot.

A betegséggel járó pszichikai zavar, mint a depresszió vagy a szorongás előfordulása is jelentősen csökkent – írják a tanulmány szerzői.

Sikerként könyvelték el a szakértők azt is, hogy a tanulmányban részt vevők testzsírszázaléka is csökkent . Ez csökkenti a túlsúllyal járó egyéb egészségügyi kockázatokat is.

Az eredmények felkeltették a reményt a kutatókban, hogy a BED kezelésével az érintettek túlsúlyproblémái is hosszútávon kezelhetőek. A szakértők szerint ennek csak az szabhat gátat, hogy a BED Svájcban kevéssé ismert. Az érintett betegeket gyakran túlsúlyosokra szabott programokkal kezelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik