Élet-Stílus

Az óvodában lett anorexiás

Noha a kislány saját bevallása szerint szörnyen éhes volt, egy hang azt súgta neki, ne egyen.

Sophie mindössze nyolcéves, de már megjárta azt a poklot, ahonnan sok felnőtt sem tud visszajönni: anorexiás lett. Édesnyja, Anne, aki a közelmúltban az ABC News-nak nyilatkozott, elmesélte: kívülről látszólag minden rendben volt az akkor még hétéves, óvodás gyermekével.

Mint mondta, a kicsi feszültnek és idegesnek tűnt, ám férjével a viselkedését betudták az iskolakezdés előtti izgalomnak. Aztán egyik este, elalvás előtt minden megváltozott: „Sophie átölelt és azt mondta nekem, hogy állandóan nagyon éhes, de nem ehet, mert a hangok a fejében megtiltották neki.”

Teljesen ledöbbentem, azt se tudtam, mit gondoljak – teszi hozzá Anne, aki ezután orvostól orvosig hordta kislányát. Mint kiderült, Sophie, aki már hosszú ideje nem evett az óvodában, amit édesanyjától kapott uzsonnára, kidobta, emellett aktívan edzett is, anorexiás.

Egyre több a gyerek

A kislány esete egyébként sajnos nem egyedülálló. A brit Agency for Healthcare Research and Quality, amely már évek óta figyeli az anorexiában szenvedő gyerekek számát, ijesztő eredményekről számolt be. A múlt századhoz képest legalább 72%-kal nőtt az evési rendellenességekben szenvedő gyerekek száma.

Hiába tudják azonban az orvosok, hogy baj van, a gyerekeket kezelni sokkal nehezebb, mint a felnőtteket. Az esetek egy részében halálos étkezési rendellenességben szenvedő kicsik ugyanis, ellentétben a felnőttekkel, nem tudják megmondani, mi veszi rá őket a koplalásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik