Élet-Stílus

Az arany lenne az örök fiatalság titka?

arckrém (krém, )
arckrém (krém, )

Ami jó volt Cleopátrának, nekünk is jó lehet.

Botox, meteoritpor tartalmú bőrradír, ráncfelvarrás: ha az öregedés elleni harcról van szó, a nők nem ismernek lehetetlent. Néhányan egész odáig merészkednek, hogy bármit felkennek és bármit kipróbálnak, csak hogy a bőrük örökké selymes, sugárzó és feszes maradjon.

Néhány éve a kozmetikai cégek az aranyat is a szépség szolgálatába állították. Az aranypor tartalmú kencék körülbelül egyszerre terjedtek el az aranyreszelékkel díszített pezsgővel és csokival.

Mire jó?

A bőrápolással foglalkozó szakemberek szerint a vegytiszta, 24 karátos arany fiatalabbá és sugárzóvá teszi arcbőrünket, antioxidáns és antibakteriális hatásának köszönhetően véd, miközben még a ráncokat is eltünteti. Túl jól hangzik, hogy igaz legyen?

Nos, bár a bőrgyógyászok kétkedve fogadják a szépségipar legújabb termékeit, arra hivatkozva, hogy ha egy nemesfémre a bolygó lakosságának legalább 5 százaléka érzékeny, akkor a fennmaradó 95 százaléknak sem tehet jót, az arany már évezredekkel korábban is bizonyított.

Az egyiptomi királynőről, Kleopátráról például köztudott volt, hogy – egyéb szépségápolási praktikái mellett – minden éjjel aranyport tartalmazó maszkban aludt, mert úgy hitte, az arany segít abban, hogy a bőre sugárzó maradhasson.

De még a XVI. században élő, svájci német orvos, Paracelsus is elismerte a nemesfém jótékony, sejtmegtartó hatását. Egy helyütt azt írta: „Iható formában szinte minden betegséget meggyógyít, megújítja a szervezetet.”

Szépségért bármit?

Az aranyport tartalmazó termékek gyártói is azt mondják, a készítmények teljesen biztonságosak és hatékonyak, hiszen az arannyal gyógyítás ősi módszer, nemcsak a szépséggel kapcsolatban, de lábszárfekélyes eseteket, sőt idegrendszeri rendellenességeket is sikerrel kezeltek vele.

Az aranyport tartalmazó kencék hatékonyságára tudományos bizonyíték egyelőre nincs. De ugyanígy nincs bizonyíték például a placentát, a kígyómérget vagy a bálnaköpetet tartalmazó szerek hatékonyságára, ennek ellenére ezek is népszerűek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik