Élet-Stílus

Kikészített minket az idei tél

futás télen (futás hóban)
futás télen (futás hóban)

Fáradt, nyűgös, elgyötört? Ne csodálkozzon, példátlan tele volt!

Néhány napja még mindenki a ragyogó kék égnek és a napsütésnek örült, és a tavaszt érezte a levegőben, egy napra rá pedig lehetett havat lapátolni. Már megint. Ha úgy érzi, ezt már-már képtelenség elviselni, igaza van, ráadásul nincs egyedül.

Jó hír, hogy a felmentősereg, a kora tavaszias, akár tíz fokos meleg már úton van, a meteorológusok szerint legkésőbb vasárnapra megérkezik.

Lemerítette az elemeket

Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója elmondta, nem csoda, ha a lakosság nagy része így február végére már az átlagosnál is nyúzottabbnak és elgyötörtebbnek érzi magát. „Az idei tél szinte példátlan volt: egymást érték a ciklonok, a frontok. Volt olyan nap, hogy 2-3 különböző front váltotta egymást, az átlagos télre jellemző, nyugodt, tartósan magas légnyomásos időjárásra csak alig-alig volt példa.”

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A szakértő szerint azt, hogy a rendkívüli időjárás miatt rendkívüli terhelést kapott a szervezetünk is. Szinte folyamatosan alkalmazkodnunk kellett a változó körülményekhez, aminek eredménye, hogy február végére már nem csak a türelmünk, de az energiatartalékaink is elfogytak.

Nyűgösek, fáradékonyak, lobbanékonyak vagyunk

És, hogy mit tehetünk? Csendben beletörődve várjuk a tavaszt, vagy van más megoldás is? Nos, szakértőnk szerint, amikor a szervezetünk ennyire elhasználja tartalékait, akkor minden eddiginél jobban oda kell figyelnünk magunkra: arra, hogy miből, mennyit eszünk, és arra is, hogy megerősítsük az immunrendszerünket.

És még egy dolog! A D-vitamin. Pintér Ferenc rámutat, hogy az idei tél már csak azért is szokatlan volt, mert extrém kevés napsütést kaptunk, ennek következtében a lakosság D-vitamin raktárai kimerültek. A D-vitamin hiánya, melyet legfőképp a napsugárzásnak köszönhetően állít elő szervezetünk, napközbeni álmosságot, túlzott fáradékonyságot, szomjúságot, izomfájdalmakat és látászavarokat is okozhat.

A szakértő szerint a kimerült raktárainkat helyes étkezéssel, tengeri halak, tej, gabonafélék, tojás és máj segítségével tölthetjük fel.

Szoli helyett irány a napsütés!

Persze a legtöbb D-vitamint még mindig a napsugárzástól kapjuk (nem a szoláriumtól), ezért a szakember is azt javasolja, hogy amint lehetőségünk van rá, töltsünk minél több időt a napon. A tévhittel ellentétben nem kell nekivetkőzni, sőt az UV-sugárzástól sem kell tartani. Már az is elég, ha szabadon hagyjuk a kezünket, az arcunkat, a nyakunkat és a dekoltázsunkat.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik