Élet-Stílus

Mérgező fémek

Otthonunkban is ott vannak.

Minden napunk szinte minden órájában találkozhatunk fémekkel, fémből készült tárgyakkal. Sajnos, kevesen tudják, milyen súlyos betegségeket okozhatnak. Nézzen csak körül a lakásában és készítse el mérgezési térképét!

Veszélyes lázmérők

A higany széles körben használt fém az egészségügyben. Hőmérők (ezeket ma már lecserélhetjük alkoholos vagy digitális lázmérőre), amalgámtömések, hashajtók, fertőtlenítők készülnek belőle, de az elektromos berendezések kapcsolóiban, reléiben is nagyobb mennyiségben fordulhat elő. Számos tengeri élőlény jelentős mennyiségű higanyt halmoz fel szervezetében. Az ólomhoz hasonlóan a tápcsatorna, a légutak és a bőr lehet a méregkapu. A higanymérgezés felismerése nehéz, pedig már kis mennyiségben is idegrendszeri károsodást okoz. Tünetei az eleinte jelentkező fémes szájíz, bélpanaszok, véres hányás és széklet, a későbbiekben pedig akár halált is okozhat.

Ne nyúlj az ólomkatonához!

Az ólom a gépjármű-akkumulátorok és bizonyos elemek mellett a hagyományos monitorokban, valamint számtalan festékben színezőanyagként fordul elő. További veszélyforrást jelent a konzervdobozokból kioldódó, illetve a gépkocsik kipufogógázaiból kikerülő, majd termesztett növényekre lerakódó nehézfém. Ez már kis mennyiségben is okozhat mérgezési tüneteket. Az ólom és vegyületei a tápcsatorna mellett a légutakon és a bőrön át is felszívódhatnak. Kis mennyiségben súlyos idegméreg, hátráltatja a gyermekek szellemi fejlődését, károsítja a vesét és az ivarszerveket, valamint a keringési rendszert. Az ólommérgezés kezdeti tünetei közé sorolható a fog- és hajhullás, a fogíny kékes elszíneződése. Amellett, hogy az akkumulátorokat, elemeket, monitorokat veszélyes hulladékként kezeljük, fontos figyelnünk a lakásunk falának, sőt a használati tárgyainknak színt adó festékek ólomtartalmára!

Ha kíváncsi, még mi veszélyeztetheti az otthonában, kattintson ide.

Forrás: Mérgező fémek (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik