Élet-Stílus

Tilos a C-vitamin a rákosoknak?

A tévhitek bénítják a sikeres kezelést.

Február elején tartotta a Rákliga éves rendezvényét a rák világnapja kapcsán. Az ott elhangzott előadások közül egyet kifejezetten fontos, hogy minél többen megismerjenek: dr. Bíró Krisztina előadását a C-vitamin és a rák összefüggéseiről.

Dr. Bíró Krisztina nem először fordul meg a Magyar Rákellenes Liga rendezvényein: a klinikai onkológus az Országos Onkológiai Intézet Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztályának főorvosa, és szabadidejében sokat foglalkozik a különféle alternatív kezelésekkel és rákmegelőző(nek mondott) módszerekkel, az interneten keringő tévhitekkel és a kezelések sikerét is sokszor akadályozó híresztelésekkel. Ebben az évben a C-vitaminról, annak hatékonyságáról, a rákgyógyításban betöltött szerepéről tartott egy félórás előadást, melyet kicsit távolabbról indított: a bizonyítékon alapuló orvostudomány bemutatásával kezdte okfejtését, ami a jelenlevők között is többeket meglepett. Aki elkötelezett C-vitamin-hívő, az most kapcsolja be biztonsági övét, mert meglepő információk következnek a szakembertől!

Mint azt elmondta, az interneten szörfölve nem kell sokáig kutatnunk, percek alatt olyan csodaszerekbe és étrend-kiegészítőkbe botlunk, melyekről a forgalmazó vagy a gyártó azt állítja, megelőzi a rákot, esetleg gyógyítja is. Bár a hatályos törvények értelmében ilyet nem állíthat senki, ennél nagyobb baj az, hogy ezen állításoknak a legtöbbször nincsen semmiféle, tudományosan is igazolható valóságalapja sem.

Dr. Bíró Krisztina történeti áttekintésében a nyugati orvostustudományban elfogadott, ún. bizonyítékokon alapuló orvostudomány (Evidence Based Medicine) alapjait, lényegét, működési mechanizmusait ismertette(az ún. kettős-vak, randomizált és placebokontrollált vizsgálatokról beszélt). Konkrét példát is hozott ezekre, illetve olyan vizsgált hatóanyagokra, melyeket a hétköznapokban az egekig magasztalunk, esetleg étrend-kiegészítők formájában is szedjük (béta-karotin, E-vitamin, szelén). Ezekről – bejárva a tudományos a vizsgálati útvonalat – kiderült, nagy dózisban egyiket sem érdemes szedni, némelyikről pedig azt is igazolták, hogy nemhogy csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, de még fokozza is.

A nagy dózisban szedett C-vitamin nekünk magyaroknak talán külön vesszőparipánk, Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően. Ismerjük, tudjuk, hogy mindig jó, ha van otthon belőle, és azt is, hogy a citrusoktól a csipkebogyóig számtalan zöldség és gyümölcs gazdag tárháza ennek a vízoldékony vitaminnak. Az utóbbi években ráadásul számos körlevél indult útjára az interneten, és cikkek tömege született arról, hogy milyen betegségek esetén érdemes szednünk, és egyre többen hiszik rákmegelőző és rákgyógyító szernek is.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Rák és C-vitamin: szedjük vagy ne? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik