Élet-Stílus

Milliókat veszélyeztetnek a hajfestékek

hajfestés (hajfestés, fodrász, )
hajfestés (hajfestés, fodrász, )

Állítólag veszélyesek lehetnek az otthoni használatra szánt készletek – állítják leedsi szakemberek.

Ezúttal nem a festékek összetevőivel van gond, mert – mint kiderült – azok teljesen ártalmatlanok. Csak akkor válhatnak veszélyessé, ha reakcióba lépnek a környezetben lévő füsttel, dohányfüsttel például. A Green Chemicals szakemberei, akik a közelmúltban terjedelmes kutatást publikáltak a témában, állítják, hogy a festék alapanyagai dohányfüsttel reagálva N-nitrózamint hoznak létre.

Hetekig a hajunkon lehet

Erről a vegyületről már régóta tudják a szakemberek, hogy veszélyes, lévén súlyosan rákkeltő: korábbi vizsgálatok összefüggéseket mutattak ki a nitrózamin, valamint a mell- és petefészekrák között. Részben ezeknek a vizsgálatoknak köszönhetően a veszélyes vegyületet száműzték a kozmetikumok összetevői közül.

Csakhogy ez a bizonyos nitrózamin nem csak úgy kerülhet a bőrünkre, ha a kozmetikum azt tartalmazza: mivel a hajfestékekben megtalálható másodlagos aminok hetekre, sőt hónapokra is a hajunkon ragadhatnak, ha reakcióba lépnek a cigarettafüsttel, létrehozhatják ezt a veszélyes anyagot.

Már tiltottak be készítményeket

Dr. Emma Meredith, a brit Cosmetic, Toiletry & Perfumery Association képviselője szerint a leedsi kutatók tévednek, a törvény ugyanis tiltja, hogy a kozmetikumokban úgy használjanak másodlagos aminokat, hogy azok reakcióba léphessenek a környezetükkel.

2009-ben egyébként már készült vizsgálat arra vonatkozóan is, befolyásolja-e a hajfestés a betegségekre való hajlamot. Kiderült, hogy azoknál, akik rendszeresen (vagyis egy évben kilencnél többször) festetik a hajukat, 60 százalékkal növekedik a leukémia kockázata, az Európai Unió pedig még ebben az évben betiltott 22 olyan készítményt, mely növelte az epehólyag rákos elváltozásainak valószínűségét.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik