Élet-Stílus

Elkészült a világ legnagyobb panorámaképe

A 320 gigapixeles felvétel közel 49 ezer fényképből áll és Londonban készült. 98 méter széles és 24 méter magas lenne a fénykép kétdimenziós, normál felbontásban kinyomtatva.

A végső fotó 48 ezer 640 felvétel számítógépes összeillesztéséből készült, Londont örökítette meg még 2012-ben a város központjában lévő BT távközlési torony 29. emeletéről körbetekintve- írja az MTI.

Három férfi – Jeffrey Martin, Holger Schulze és Tom Mills – három napon át fotózta a brit fővárost a legaprólékosabb szögeltéréssel, ám náluk is többet dolgozott a számítógép: 3 hónapon át robotolt, míg összeolvasztotta a végeredményt. A felvétel 320 gigapixeles, 60 ezerszer részletesebb, mint egy iPhone 4-es okostelefonnal készített fotó.

A trió négy fényképezőgépet használt, a láthatár a fotón 32 kilométerre van a toronytól. A munka nem volt kellemes, mert fagyban és 80 kilométer per órás erejű szélben kellett dolgozni.

A panorámafotó olyan részletes, hogy számítógépen nézegetve ráközelítéssel felismerhetők az utcai járókelők is – adta hírül a Daily Mail című brit lap.

A világ legnagyobb panorámaképének megtekintéséhez kattintson ide!

2010-ben Budapestről is készült nagy felbontású körpanoráma. A panorámafotók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, az embereknek különleges élményt nyújt, hogy a számítógép előtt ülve is körülnézhetnek olyan helyeken, ahova fizikailag nem jutottak el, s lehet, hogy soha nem is fognak. A gigapixeles felbontású képeken eddig nem tapasztalt részletességgel csodálhatunk meg egy környezetet. A János-hegyi kilátó, Budapest legmagasabb pontjaként, 360 fokos panorámájával szinte kínálta magát- írják a Budapesti panorámakép készítői honlapjukon.

A Budapestről készült fotó itt látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik