Élet-Stílus

A hosszú, de kíméletes edzés a legjobb

Felesleges túlhajtanunk magunkat.

A hosszabb ideig tartó állás és a sétálás jobban megnöveli a szervezet inzulinérzékenységét és a vér lipidszintjét, mint napi egy intenzív edzés, de csak akkor, ha mindkét mozgásforma esetében közel azonos mennyiségű kalóriát égetünk el.

A holland Maastrichti Egyetem kutatói Hans Savelberg vezetésével 18 normál testsúlyú, 19-24 éves fiatal önkéntest kértek fel, hogy vegyenek részt a kísérletben. Az első csoport résztvevőinek napi 14 órában kellett ülniük, és semmiféle edzést nem végeztek, a második csoport tagjai napi 13 órán át ültek egy helyben, egy órát viszont magas intenzitású edzéssel töltöttek, míg a harmadik csoport résztvevőinek naponta hat órát kellett egy helyben ülniük, majd négy órát sétáltak és két órán keresztül álltak.

A kutatók minden nap végén megmérték mindhárom csoport tagjainak inzulinérzékenységét és vérük lipidszintjét, mely értékekből következtetni lehet a cukorbetegségre és az elhízásra. A holland kutatók megállapították, hogy a koleszterin- és lipidszint enyhén javult azok körében, akik naponta egy óra intenzív mozgást végeztek, de sokkal jelentősebben csökkentek ugyanezek értékek azok körében, akik hosszabb ideig tartó, de kevésbé intenzív testmozgást végeztek.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: A hosszú, de kíméletes edzés a leghatékonyabb (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik