Élet-Stílus

Három éve ugyanazt a dallamot hallja a fejében

fül (fül, )
fül (fül, )

A 63 éves nő egy ritka betegség miatt szenved.

Már biztos mindannyiunkkal előfordult – legalább – egyszer, hogy egy hallott dallam valahogy belefészkelte magát a fejünkbe. Dudorásztuk hazafelé, a buszon, az autóban, otthon főzés közben vagy a tévé előtt: nos, a szakemberek szerint bármilyen kellemetlen is, a jelenség nem természetellenes. A fülzúgásnak eme kellemetlen formája még akkor is normálisnak tekinthető, ha napokig eltart.

Nem úgy a 63 éves Susan Root esete: az idős brit asszony már három éve küzd szokatlan fülzúgásával, ami állítása szerint egy percig sem enyhült. Mint elmondta, olyan, mintha egy rádió lenne beépítve a fejébe, amit lehetetlen kikapcsolni. Még alvás közben is hallja olykor a “God save the queen” és az “Auld lang syne” dallamait – írja a The Telegraph.

Az asszony az eltelt 3 év alatt már több tucat orvost felkeresett problémájával, de hatékony gyógyszert sehol sem kapott rá. „Úgy látszik el kell fogadnom, hogy ezzel a pokoli dologgal együtt élem le az életem.”

A Mayo Klinika szakemberei elmondták, a fülzúgás meglehetősen gyakori jelenség: minden ötödik embert érint, ám a Rootéhoz hasonló, hosszú ideig fennálló dallamhallucinációval csak ritkán találkozni.

Hogy mi okozhatja? Az orvosok szerint fülbetegségek, gyulladások, koponya- és agysérülések, anyagcserebetegségek, élvezeti szerek (kávé, nikotin), sőt fogászati problémák is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik