Élet-Stílus

Az orgazmushoz nem kellenek nemi szervek

Azt, hogy az orgazmushoz nem feltétlenül kell partner, mindannyian tudjuk, azt viszont kevesebben, hogy néhány embernek nemi szerv se kell hozzá.

Mary Roachot sokan a neves biológus, Alfred Kinsey utódjának tartják, és nem véletlenül. A hölgy hosszú évek óta az emberi szexualitással, azon belül is az orgazmussal foglalkozik. Mindemellett zseniális előadó, ez pedig néhány éve a TED-konferencián is bizonyította.

A pszichológus közel 16 perces előadást tartott, melyben tíz olyan dolgot szedett össze az orgazmusról, amiről eddig nem sokan tudtunk. Így például az első között említette azt az 1987-es ultrahangfelvételt, melyen egy még meg nem született, hét hónapos kisfiú maszturbál. A szakember szerint a szexuális késztetés belénk van kódolva, így nem csoda, hogy már magzati korban, a születésünk előtt is megjelenik.

Roach emellett kitért arra is, hogy jó néhány esetben bizony még nemi szervekre sincs szükség ahhoz, hogy átéljük a gyönyört. A pszichológusnő egy olyan német nőt említett példaként, akinek orgazmusa van, valahányszor megmossa a fogát. Arra, hogy mi okozhatja a jelenséget, sem a nő neurológusa, sem a fogorvosa nem jött rá, így a beteg végül – hogy megkímélje magát a felesleges kellemetlenségektől – fogkeféről szájvízre váltott.

A TED-előadás alatt Roach beszélt arról is, hogy biológiailag lehetséges, hogy az agyhalottaknak is legyen orgazmusuk, és arról is, hogy bizonyos fajoknál – így például a disznóknál – az orgazmus a sikeres megtermékenyítés része. Azokon a dán sertéstelepeken, ahol a gondozók figyelnek, hogy a mesterségesen megtermékenyített kocáknak orgazmusuk is legyen, lényegesen több malac születik.

Nézze meg az előadásról készült angol videót:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik