Élet-Stílus

Diéta hasmenés idejére

Mit, mennyit és hogyan ehetünk?

Nincs ember, aki ne ismerné a hasmenést és annak kellemetlen velejáróit. Egyik napról a másikra képes, szinte minden előjel nélkül lecsapni ránk, diétára és pihenésre kényszerítve bennünket.

A hasmenés (diarrhoea) önmagában nem egy betegség, hanem valamilyen elváltozásnak a tünete. Röviden úgy definiálhatnánk, hogy naponta gyakran jelentkező, nagyobb mennyiségű, híg székletürítés, mely lehet állandó, visszatérő, vagy akut jelenség. Kísérheti láz, hányinger, hányás, hascsikarás, puffadás, levertség.

Számos betegség vagy állapot meglétére utalhat, ezért ha több napig tart vagy rendszeresen jelentkezik, illetve ha súlyosabb kísérő tünetekkel (gennyes, véres vagy fekete széklet, magas láz) társul, feltétlen utána kell járni a kiváltó oknak. Ezek lehetnek például:

  • vírusos vagy bakteriális fertőzések

  • táplálékallergiák

  • pajzsmirigy fokozott működése

  • bizonyos bélbetegségek (pl. Chron-betegség, colitis-ulcerosa, irritábilis- bélszindróma)

  • emésztési zavarok (pl. epe-, máj-, vagy hasnyálmirigy betegségek)

  • az emésztőrendszer hirtelen, nagy mennyiségű, nehéz, zsíros, fűszeres ételekkel való megterhelése

  • ételmérgezés

  • természetes édesítőszerek használata arra érzékenyeknél (pl. szorbit, xilit)

  • magnézium, vagy C-vitamin-tartalmú étrendkiegészítők túlzott fogyasztása

  • gyógyszerek mellékhatása

  • idegesség, stressz

Az oki kezelés mellett a tüneti terápia célja a folyadék és elektrolit pótlással a kiszáradás megelőzése, valamint az érzékeny bélszakasz kímélése, megnyugtatása.

Ha kíváncsi, mit ehet, kattintson ide.

Forrás:

Diéta hasmenés idejére (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik