Élet-Stílus

Minden második magyar kövér

kövérnő (kövér, )
kövérnő (kövér, )

Az elmúlt négy évben Magyarországon semmit sem változott a túlsúlyosak aránya.

Hiába a sok figyelemfelkeltő kampány és a rengeteg, egészséges életmódra, mozgásra ösztönző kezdeményezés, a magyarok nem fogynak. Immár négy éve változatlan az elhízottak aránya a lakosságban. Így lehet, hogy ma már minden második felnőtt elhízott, 20 százalékuk ráadásul jelentős túlsúllyal küzd.

A Szinapszis Kft. 2008 óta rendszeresen vizsgálja a magyarok egészségi állapotát, legutóbb a túlsúlyra vonatkozó felmérésüket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készítették. Eszerint a magyarok körében magas, átlagosan 54 százalékos a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya. Érdekes, hogy összefüggés látszik az életkor és a testsúly között: míg 26 év alatt „csupán” 22 százalék a súlyfelesleggel küzdők aránya, addig 45 év felett ez a szám már 65 százalék.

Nem csak a súlyunk, az egészségi állapotunk se változik

Az elhízottak számához hasonlóan stagnál a krónikus betegek aránya is: évek óta, így tavaly is 40 százalék körül alakult ez a szám, és itt is jelentős különbségek vannak az egyes életkorok között. 56–65 év között közel 60 százalék, 65 év felett 65 százalék valamilyen tartós betegségben. A többség valamilyen kardiológiai betegségben – döntően magas vérnyomásban – szenved, de sokan vannak, akik mozgásszervi betegségek és cukorbetegség miatt szorulnak állandó orvosi ellátásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik