Élet-Stílus

Megbetegít a rossz kapcsolat

A stresszes párkapcsolat nem csak a lelket, de a testet is megviseli.

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy miközben épp a világ legboldogabb emberének kellett volna lennie, és rózsaszín ködben kellett volna úsznia egy új szerelem miatt, valami közbejött. Egy furcsa, szűnni nem akaró betegség, egy makacs hátfájás, vagy épp az újra és újra fellángoló gyulladások.

Nos, az Ohio Egyetem szakemberei szerint a testünk ebben a formában jelzi azt, hogy valami nem stimmel a kapcsolatunkkal, hiába tűnik rózsaszínnek az egész. A rossz kapcsolat ugyanis nem csak a lelkünket teszi tönkre, de a testünket is, ha a lelki tünetekről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni.

A szakemberek szerint elsősorban azok a párok vannak veszélyben, ahol az egyik fél folyamatosan bizonytalankodik, akinek folyton megerősítésre van szüksége a párja szeretetét illetően. Az ilyen szerelmesek testükben rengeteg stresszhormont, úgynevezett kortizolt termelnek. A hormon – ha sokáig van nagy mennyiségben jelen – például csökkentheti az úgynevezett T-sejtek számát is, amelyekre különösen vírus-, illetve baktériumfertőzés esetén van nagy szüksége a szervezetünknek, hiszen nekik köszönhetően győzzük le a fertőzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik