Élet-Stílus

Ha én férfi volnék – sztárok férfiszerepben

Hat ismert magyar nő arra vállalkozott, hogy a Marie Claire ma megjelenő számában kipróbálja, milyen lenne az élete férfibőrben.

Milyen lenne néhány napra férfivé változni, és nőként férfiszemmel szemlélni a világot? Hat ismert magyar nőt azzal a céllal változtatott férfivé a ma megjelenő Marie Claire, hogy az első rácsodálkozás után elmondják, milyenek is lennének „talpig férfiben”, mit tennének másként, milyen döntéseket hoznának, milyen emberek, apák vagy társak lennének.

Az extra kalandban Demcsák Zsuzsa, Ónodi Eszter, Karafiáth Orsolya és Péterfy Bori mellett Szöllősi Györgyi és Winkler Nóra vettek részt.

Demcsák Zsuzsa nem a szerelmétől várná a kiteljesedést

„Kemény, határozott férfi lennék, aki könnyen hoz döntéseket. Nem álcáznám, nem burkolnám a véleményemet. Mernék szeretni, és akit szeretek, azért akár meg is halnék. Soha nem szegném meg a szavam, és nem hagynám, hogy a mellettem élő nő kiszolgáltatottnak érezze magát. Szívesen lennék döntéshozó, politikus, aki tudja, hogy a 2000-es években a nők világát éljük, a női szempontok és mentalitás pedig a politikát is megújítanák. Férfiként sokkal szabadabbnak, kötöttségektől mentesebbnek képzelem el az életet.


Forrás: Marie Claire, Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán, Smink és maszk: Petrilla Orsolya

Nem a szerelmemtől várnám a kiteljesedést. A családon belüli lelki és fizikai erőszakot a törvényi szabályozás szintjén haladéktalanul az európai normáknak megfelelően alakítanám át, és sokat tennék a betartatásukért. A parlamentben bevezetném a női kvótát. Kötelezővé tenném, hogy a férfiak is menjenek szülési szabadságra. Ha pedig egy házasság válságba kerül, és a felek a válást fontolgatják, kötelező mediátori segítséget írnék elő, amelyet bárki igénybe vehetne. A gyerekeimet úgy nevelném, hogy kitartóan és szenvedélyesen szeretném az anyukájukat, és talán ez a legtöbb, amit tehetnék azért, hogy egészséges önképpel és stabil érzelmi háttérrel indítsam el őket az életbe.”

Szöllősi Györgyi semmit sem csinálna másképp férfiként

„Ha arra gondolok, milyen férfi szeretnék lenni, a férjem az első, aki eszembe jut. Ő a példaképem, rá szeretnék hasonlítani. 18 éve vagyunk együtt, férfiként ő áll hozzám a legközelebb. Nem a férfiassága vagy férfisége miatt, hanem azért, amilyen ember. Abszolút egyenrangú partnerek vagyunk mind a családi munkamegosztásban, mind a gyereknevelés terén, hasonló dolgok érdekelnek minket, és rengeteg közös vonás van bennünk. Talán én egy kicsit következetesebb vagyok, ő viszont könnyebben megtalálja a hangot a gyerekekkel.


Forrás: Marie Claire, Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán, Smink és maszk: Petrilla Orsolya

Szerencsére sem a munkámban, sem a magánéletemben az égvilágon semmit sem kellene másként csinálnom férfiként, mint most, nőként. A múltban előfordult velem is, hogy pusztán azért, mert nő vagyok, másként bántak velem. A társadalomban a férfiak és a nők közti esélyegyelőség, tudjuk jól, közel sincs minden területen jelen. A nők sok munkahelyen még mindig kevesebbet keresnek azonos beosztású férfiakhoz képest – bizonyos kapuk még mindig zárva vannak előttük a szakmai előrejutásban. Közhely, de igaz: a mai világban azért még mindig ezerszer könnyebb férfinek, mint nőnek lenni.”

Ónodi Eszterre még több izgalmas szerep várna

„Férfiként valószínűleg ugyanolyan lennék, mint nőként. A Vízöntő jegyében születtem, és bár nem vagyok asztrológus, tudom, hogy rengeteg férfias tulajdonsággal rendelkezem. A határozottság, a maximumra való törekvés bennem is megvan. Főleg mostanában nagy szükségem is van rájuk, amikor nőként, anyaként és színésznőként próbálom egyensúlyban tartani az életemet. Férfiként semmivel sem élnék szabadabban, mint nőként. Most is tudok elegendő időt szakítani magamra, ha akarok, persze sok szervezést igényel, de a párommal mindent megoldunk. Nem érdekelnek a tipikusan nőket érintő elvárások, a külsőségek nem játszanak túl nagy szerepet az életemben.


Forrás: Marie Claire, Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán, Smink és maszk: Petrilla Orsolya

A szakmámban a férfi-női megkülönböztetés nem érzékelhető, hiszen nem vagyunk egymás riválisai. Más kérdés, hogy a klasszikus darabokban sokkal több a nagy, karakteres férfiszerep, de ez ellen nem tudunk tenni. El kell fogadni: egy színésznő számára negyvenéves kor felett szépen lassan kezdenek elfogyni a szerepek. Ha én férfi volnék, akkor még rengeteg izgalmas férfiszerep várna, míg színésznőként csak reménykedni tudok abban, hátha eszébe jut egy kortárs drámaírónak, hogy a negyvenéves és idősebb nők problémáival is foglalkozni kéne.”

Olvassa el a ma megjelenő Marie Claire magazinban, hogyan érezné magát férfiként Karafiáth Orsolya, Péterfy Bori és Winkler Nóra!

Nézze meg, hogy készültek a képek:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik