Élet-Stílus

Ezért hidegebb a nők lába

zokni (zokni, )
zokni (zokni, )

A jéghideg végtagok magyarázatát a hormonokban kell keresni.

Ha kihűl a bőrünk és fázunk, magától értetődő, hogy a végtagjaink is hidegek. Ez egy természetes jelenség, a szervezet úgy próbálja megóvni létfontosságú szerveinket, hogy a végtagokba kevesebbet juttat a meleg vérből. Ez idáig rendben is van, ám mégsem magyarázza, hogy a nők egy jelentős része, miért tapasztalja a „hideg végtag”- érzést még a legmelegebb időben is.

A Portsmouth Egyetem orvosa, Michael Tipton elmondta, azok a hőérzékelő receptorok, melyek a meleg-hideg érzésért felelősek, néhány milliméterrel a bőr felszíne alatt találhatók. Normál esetben a bőr kellemes meleg, hála a hajszálerekben keringő vérnek. Csak akkor változik a hőmérséklet, ha a hőérzékelő receptorok hideget éreznek. Erre a szervezet is reagál, méghozzá úgy, hogy lezárja a hajszálereket, hogy így a vér inkább a belső szervekhez, a szívhez és a tüdőhöz áramoljon.

A nőknél ez a rendszer annyira érzékeny, hogy már egy egész csekély hideg hatására is beindul. Az érzékenység a „női hormonként” számon tartott ösztrogénnek tudható be: minél több van ebből a hormonból, annál érzékenyebb valaki a hőmérséklet változására, és annál hamarabb indul be a szervezet önvédelmi mechanizmusa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik