Élet-Stílus

Ezért tudjuk elviselni a hideget

Így alkalmazkodik a szervezetünk a folyton változó hőmérsékleti viszonyokhoz.

Hőszabályozásunk állandóan jelzi és folyamatosan biztosítja testünk kellő és állandó hőmérsékletét.

A csecsemők és a kisgyermekek hőszabályozása, – termelése és -leadása azonban még nem tud alkalmazkodni a külső környezeti körülményekhez. A felnőttek szervezete kellő edzettséggel már jobban elviseli a hőmérsékleti szélsőségeket. A téli időjárás, a jelentősebb mennyiségű eső, hó s a velük együtt érkező hideg szél kellő védelem, ruházat nélkül kihűléshez, a hőszabályozás zavarához vezethet. A helytelen vagy hiányos öltözet kisgyermekeknél gyakran okoz meghűlést.

Készüljünk a télre!

Télen, a zárt lakások, az állandó fűtés általában mindig alacsony páratartalmat biztosítanak a szervezetünknek és természetesen a bőrünknek is. A kisgyermek bőrén, a zárt ruházat alatt is gyakrabban vesszük észre a finom, aprólemezes hámlást. Ez a jelenség természetes folyamat, de az érzékeny bőrűek bőrszárazsága viszketést eredményezhet. A könyök és a térdek hajlataiban gyulladásos vakarási vonalakat, hegeket, esetleg ekcémás felszíneket láthatunk. Ősz végén elcsodálkozunk, hogy mindkét kézhátunkon reszelőssé durvul a felhám, olykor berepedezik és az alapja piszkos szürkévé válik. A jelenség főleg iskolások kezén látható, ami nem a kézmosás, hanem a kéz szárazra törlésének és nagyfokú kiszáradásának következménye. Egy zsírosabb típusú kenőcs használata biztosan megoldja e kellemetlenséget.

Az izzadékonyabb gyermekek kezén már a fagypont közeli hőmérsékleten is fájdalmas duzzanat és az ujjak lilás elszíneződése figyelhető meg – feszülő fájdalom kíséretében. A tünetek leányokon és fiúkon egyaránt kialakulhatnak. A háttérben a kiserek veleszületett zavara észlelhető, s a családi öröklöttség is igazolható. Feltétlenül ajánlatos a meleg kesztyű és lábbeli viselése.

A csecsemők orcáin a szabad levegőn pirosas foltocskák jelenhetnek meg. Ez inkább a hideg okozta válaszreakció, mint a „kicsattanó” egészség jele. A nagy hidegben a fedetlenül hagyott fülek vagy az orr akár néhány óra alatt is fagysérülést szenvedhet.

Ha szeretné tudni, miért hasznos a sapka, kattintson ide.

Forrás: Ezért tudjuk elviselni a hideget (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik