Élet-Stílus

Minden huszadik koraszülés a levegő miatt van

A koraszülést, ami nemcsak a gyermek, de az édesanya életét is veszélyeztetheti, az esetek nagy részében a légszennyezés váltja ki.

A koraszülések száma évek óta folyamatosan nő világszerte – Magyarországon körülbelül 8-9 ezer baba születik idő előtt -, ami ellen a szakemberek látszólag tehetetlenek. Az okokat ennek ellenére folyamatosan kutatják, így már azt is tudják, hogy a koraszülés esélyét növeli az alkohol és a drogfogyasztás, ezenkívül hajlamosító tényező a stressz, valamint a húgyúti fertőzés is.

Egy svéd, egész pontosan stockholmi kutatás, melyet 1998 és 2006 között végeztek, most arra szolgáltattak bizonyítékot, hogy az életmódbeli tényezők mellett a környezeti tényezők is befolyásolhatják azt, hogy egy gyermek mikor születik. Így például a levegő minősége is. A stockholmi kutatók közel 121 ezer születést és annak körülményeit vizsgálták.

Kiderült, hogy a koraszüléseket nem az autók által kibocsátott kipufogógáz és még csak nem is az ipari termelés következtében keletkező légszennyezés, hanem a levegő ózontartalma befolyásolta nagy mértékben. Azok az anyák, akik a terhesség első három hónapjában túlságosan ózondús levegőnek voltak kitéve, sokkal nagyobb eséllyel szültek idő előtt vagy vetéltek el. Csakúgy, mint az asztmás édesanyák, akiknek tüneteit a rossz levegő súlyosbíthatja és kiteheti őket a baba elvesztése kockázatának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik