Élet-Stílus

Így óv meg minket a mozgás

Napi fél óra már elég az egészséghez.

Mozogni jó – ezt mindenki tudja. Azt azonban már kevesebben, hogy a mozgás milyen hatással van a szívünk egészségére: erősíti és edzi, felkészíti a nehézségekre.

A mozgás fontosságával tisztában vagyunk: a rendszeres sportolás hozzájárul az egészséges testkép kialakulásához, meggyorsítja a fogyást, feszesebbé teszi az izmokat (ezen keresztül pedig az egész testünket), jó kedvre derít, sőt még barátokat is szerezhetünk a futóedzések vagy az aerobikórák alatt. Az azonban jóval elfeledettebb tény, hogy a rendszeres mozgás a belső szerveinket, különösen a szívünket is edzi. A szív ugyanis maga egy nagy izom, melyet ugyanúgy formában kell tartani, mint egyéb izmainkat. Ha a szív elgyengül, akkor nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, azaz, nem tud elég energiát kifejteni, nem tudja elég oxigéndús vérrel ellátni a szerveket.

Milyen hatással van a mozgás a szívünkre?

Azt tehát eldöntöttük, hogy megmozgatjuk a szervezetünket, ezen keresztül a szívünket is. Pontosan hogyan hat a sport a kardiovaszkuláris rendszerre? Azonnali hatásokat mindannyian fel tudunk idézni: felgyorsul a szívverés, szaporábban vesszük a levegőt, kipirul az arc, elkezdünk izzadni. Ezen hatások azt mutatják, hogy a szívünk igazodik a kihíváshoz és képes ellátni a gyorsabb, keményebb munkával együtt járó feladatokat – azaz több oxigént juttat el a sejtekhez. Ezek a hatások azonban hamar el is múlnak. Vannak azonban olyan hatások, melyek hosszabb távon is megmaradnak.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Sport és keringés: hogyan óv minket a mozgás? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik