Élet-Stílus

A férfiaknak árt a sok C-vitamin

narancs-citrom (citrom, narancs, )
narancs-citrom (citrom, narancs, )

Nagyobb eséllyel alakul ki vesekő azoknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint.

Azt, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) nagy dózisú szedése növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, már régóta tudjuk. Azt viszont csak most hozta nyilvánosságra a stockholmi Karolinska Intézet kutatócsoportja, hogy a vesekő kialakulása a férfiakat hatványozottan érinti.

Laura Thomas és csoportja több mint 22 ezer középkorú és idős svéd férfi adatait dolgozta fel. A résztvevők a vizsgálat kezdetén egy sor kérdésre válaszoltak étrendjükről és életmódjukról, a szakemberek 11 éven át követték egészségük alakulását. A csoportban 907 olyan férfi volt, aki rendszeresen szedett C-vitamint, a többiek egyáltalán nem vettek magukhoz semmilyen étrend-kiegészítőt. A tanulmányban résztvevők tablettánként 1000 milligrammos C-vitamin étrend-kiegészítőt fogyasztottak.

A C-vitamint szedők közül 3,4 százaléknál fejlődött ki vesekő a tanulmány ideje alatt, a nem szedők között csupán 1,8 százaléknál. Azoknál bizonyult a legnagyobbnak a kockázat, akik naponta legalább egyszer vettek be ilyen vitamint. A kutatók gyorsan hozzátették azt is – mivel a C-vitamin az egészség nélkülözhetetlen része –, az eredmények nem jelentik azt, hogy a vesekövet kizárólag a vitamin okozza. Szerintük a kövek kialakulása függ a bevitt adag nagyságától és a táplálék-összetevőktől, amelyben felszívódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik