Élet-Stílus

Kit fenyeget a szájüregi daganat?

Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, a daganat következtében csaknem 1700 beteg hal meg minden évben.

 

A szájüreg kóros eltérései a legkönnyebben felfedezhető daganatos betegségek közé tartoznak – ennek ellenére sokan későn kerülnek orvoshoz, amikor már radikális beavatkozásra van szükség, s a gyógyulás esélye is lecsökken.

Sorozatunk első részében arról lesz szó, kiket fenyeget a kór, milyen tüneteket kell figyelnünk és hogyan fedezhetjük fel minél korábban a bajt.

Kit fenyegetnek a szájüregi rákok?

A szájüregi daganatok elsősorban az ötvenes életévektől halmozódnak fokozottan. Az utóbbi időszakban mind a férfiakban, mind a nőkben nőtt a betegség előfordulása, s a halálos szövődményeknek ugyancsak növekvő tendenciája látszik.

A kockázatot a rossz szociális és társadalmi helyzet, az ebből következő egészségtelen táplálkozás, elhanyagolt fogazat és szájhigiéné növeli, azt többszörösére fokozza a számos méreganyagot folyamatosan a szervezetbe adagoló dohányzás, valamint az alkoholizmus is. Egyes szakirodalmi tanulmányok felvetik az erősen csípős ételek rendszeres fogyasztásának károsító hatását is.

A szájüregi elváltozások felfedezése

A szájüregi rákok okozta halálozás az utóbbi időszakban drámaian megnövekedett. A fog- és szájbetegségek szakorvosai mellett a háziorvosoknak és az üzemorvosoknak is feladata a szájüreg megtekintése és tapintásos vizsgálata, valamint a kiszűrt betegek továbbküldése a megfelelő szakorvoshoz.

Ha szeretné tudni, mire figyeljen, katttintson ide.

Forrás:

Szájüregi daganat: kit fenyeget, milyen tünetei vannak? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik