Élet-Stílus

Ez áll a húgyúti fertőzések hátterében

A menopauzával jönnek a kellemetlen problémák?

Az ösztrogénszint összefüggésben lehet a húgyúti fertőzésekre való hajlammal – derül ki a Washington Egyetem orvosi karának új kutatásából. A menopauza során bekövetkező csökkenés növelheti a betegség kockázatát.

A változókor és a húgyúti fertőzések nem véletlenül jelentkeznek egyszerre – gyanította Indira Mysorekar professzor és csapata. Ha további vizsgálatok is megerősítik a friss eredményeket, az ösztrogén szintjének növelésével megelőzhetővé válnak a menopauzán áteső nők húgyúti panaszai.

A változókor és a fertőzés együtt jár

“A tudósok már az 1990-es években is tesztelték az ösztrogénterápia hatását változókorban lévő hölgyeknél, ám akkor még egymásnak ellentmondó eredmények születtek. Most viszont egereken folytatott kísérletek segítségével sikerült minden eddiginél pontosabban rálátni e hormon, a fertőzésre való fogékonyság, a húgyhólyag állapota és a gyulladásos válasz közötti összefüggésre, ami hatékony terápiás módszerek előtt nyithatja meg a kaput” – fogalmazott a szülész-nőgyógyász, patológus és immunológus Mysorekar professzor.

A változókorban különösen gyakori húgyúti fertőzések a vesébe és a véráramba jutva súlyos szövődményekhez vezethetnek, ezért kiemelten fontos a megelőzés.

Ha kíváncsi arra, milyen összefüggéseket találtak a kutatók, kattintson ide.

Forrás:

Húgyúti fertőzés? Ez áll a háttérben! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik