Élet-Stílus

A barátok miatt éheznek a lányok

anorexia (anorexia, )
anorexia (anorexia, )

Bár a szakemberek legszívesebben a tévére és a magazinokra fogják, az anorexiát kiválthatja a lányok közötti versengés is.

A pszichológusok és a fiatalokkal foglalkozó nevelők évek óta támadják a tévéket és a magazinokat. Elsősorban amiatt a hamis – ráadásul elérhetetlen – testkép miatt, amit csontsovány modellekkel és retusált képekkel sulykolnak a fiatal lányok fejébe. Csakhogy…

Egy most elvégzett kutatás azt bizonyította, hogy a lányok keveset törődnek a képekkel, viszont annál többet a barátok és a szűk környezet véleményével. A kutatást végző szakemberek 237, tizenhét éves lányt kérdeztek ki tévézési szokásaikról, kedvenc színészeikről és arról, hogy érzik magukat a bőrükben és szokták-e magukat az osztálytársaikhoz hasonlítgatni.

Kiderült, hogy a lányokat nem érdekelték a tévés és magazinos példaképek, az viszont már annál inkább, hogy hogy néz ki egy rivális osztálytárs vagy épp barátnő, akihez hasonlítani szeretne. A szakemberek szerint ez a rivalizáció sokkal veszélyesebb, mint a tévés/magazinos hatás, ez ugyanis nap mint nap arra sarkallhatja a lányokat, hogy tegyenek meg mindent a fogyásért. Szélsőséges esetben egyenes út az anorexiához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik