Élet-Stílus

Az orvosok is érzik a fájdalmunkat

influenza (influenza)
influenza (influenza)

Nemcsak együtt éreznek velünk, de állítólag boldogabbak, ha eredményes a kezelésük.

Hogy ezt honnan tudják az amerikai Massachusetts General Hospital és a svéd Karolinska Institute munkatársai? Kivételesen nem különféle megkérdezésre adott válaszokból, hanem 18 önkéntes orvosnak köszönhetően, akik vállalkoztak arra, hogy a betegellátás közben MRI-vel vizsgálják az agyukat.

Ezekből a nem mindennapi vizsgálatokból kiderült, hogy miközben egy orvos a páciensét kezeli, az agyának azok a területei is aktivizálódnak, melyek normál esetben a fájdalom hatására válnak aktívvá. Dr. Karin Jensen, a kutatás vezetője elmondta, az agyterület aktivizálódása annak köszönhető, hogy a legtöbb orvos kezelés közben együtt érez páciensével.

Kiderült az is, hogy az empatikusabb orvosoknak egyáltalán nem mindegy, hogy a javasolt kezelés hatékony lesz-e, vagy sem: ők ugyanis határozottan jobban és boldogabbnak érzik magukat, ha működik a kezelés.

És hogy a vizsgálattal mi a kutatók célja? Saját bevallásuk szerint az, hogy javítsanak az ellátás minőségén. Vagyis az, hogy átalakítsák az orvostudomány művészetét a gondoskodás tudományává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik